Nesemidd hos hund
Alle hunder kan få nesemidd, uansett alder og hunderase. Nesemidden trives i nesen og bihulene på hunden, og er ufarlig. Men den lille parasitten kan gi irriterende symptomer som for eksempel nysing og rennende nese. Har hunden din nesemidd og går lenge ubehandlet, kan dette også forverre symptomene. Les mer om nesemidd hos hund, disse små parasittene, hvordan de smittes, symptomer og behandlingsmetoder.
Innholdsfortegnelse
Hva er nesemidd?
Nesemidd (Pneumonyssoides caninum) er en liten parasitt som er hvit til lysegul i fargen. Studerer du hunden nøye kan du få øye på de små nesemiddene ved neseboret. Men, det krever litt flaks for å få øye på nesemidd, da de sjeldent tar turen utenfor snuten til Fido. Nesemiddene vil se ut som kravlende, bitte små jordbærfrø med bein på ca. 1 – 2 mm i størrelse. Nesemidd hos hund er ikke farlig, men kan skape problemer, for eksempel om du har en tjenestehund eller jakthund som er avhengig av å bruke luktesansen sin på jobb.
Hvordan smitter nesemidd hos hunder?
Det er fremdeles litt usikkerhet rundt hvordan nesemidd sprer seg mellom hunder. Men det er stor sannsynlighet for at den smitter både ved direkte og indirekte kontakt. Dette betyr at hunden kan få nesemidd når den snuser på andre hunder i hundeparken, eller har vært i kontakt med matskåler, hundesenger, eller hundebur som andre nesemiddinfiserte snuter har vært borti. Spesielt hvis hunden din har en rennende nese med mye bakterier. Parasitten overlever ganske lenge selv om den ikke har funnet en hundenese å bo i, så lenge miljøet er litt fuktig. Ved tørre miljøer, dør de som regel ganske raskt uten en vert.
Les om hva du skal gjøre hvis hunden klør i øret.
Symptomer på nesemiddinfeksjon
Symptomer på nesemidd hos hunder han variere, og noen hunden har ingen symptomer. Vanlige symptomer for nesemidd forekommer i de øvre luftveiene, men disse kan også ligne andre infeksjonssykdommer og allergier hos hund. Derfor er det viktig å ta kontakt med en veterinær for en vurdering. Dersom hunden har store mengder av nesemidd i nesen, kan alvorlighetsgraden av symptomene øke.
Vanlige symptomer på nesemidd:
- Nysing
- Innovernysing (reversed sneezing)
- Kløende nese
- Rennende nese og økt slimproduksjon
- Nedsatt luktesans
- Kløe i ansiktet, gnir snuten mot gulvet
- Hoderisting og snøfting
- Sporadisk neseblod eller rødbrunlig væske
- Krypende nesemidd rundt ytre nesebor
Hvordan behandles hunden ved forekomst av nesemidd?
Det kan være vanskelig å finne ut om det faktisk er nesemidd som skaper luftveisproblemene hos hunden. Og det finnes flere metoder for å finne ut om det er nesemiddbeboere hos Fido, som for eksempel:
- Ta en svab fra nesen. (Ettersom nesemidden kan holde til langt bak i nesen og bihulen, er ikke dette en helt sikker metode for å påvise midd.)
- Hunden kan legges i narkose eller få bedøvelse for en grundig nesespyling. Deretter blir væsken fra nesen undersøkt i et mikroskop.
- Bruk av en irriterende gass for å få nesemidden til å krype ut av seg selv.
Selv om vi ikke finner noen nesemidd med disse metodene, kan vi fremdeles ikke utelukke at de er der. Derfor er det vanlig å behandle symptomene for nesemidd etter en sannsynlighetsdiagnose. Nesemidd kan behandles ved hjelp av et parasittmiddel i tablettform eller en spot-on kur. Disse må skrives ut av en veterinær. Det er dog viktig å tenke på at man ikke skal behandle mot nesemidd for sikkerhets skyld, da det kan føre til en resistens mot parasittmidlene.
Kan jeg eller andre firbeinte familiemedlemmer også få nesemidd fra huden?
Nesemidd vil bare bo i hundeneser og er ikke smittsomt for mennesker eller andre dyr. Har du flere hunder som bor sammen, bør du behandle alle med nesemidd-kur selv om de ikke har noen symptomer. Ikke nøl med å ta kontakt med veterinæren for råd dersom du mistenker at ditt kjæledyr har nesemidd. Holder du til i Larvik, er du mer enn velkommen til vår A-Vet Veterinærklinikk!
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.