Når kan valpen være alene hjemme?

Sommeren går mot slutten, og du har fått deg en ny valp i huset. Ferien er over, og nå må du begynne å lære valpen din å være hjemme alene. Men la oss være ærlige, det er ikke alltid like enkelt. Valpen er et sosialt vesen og vil helst være sammen med hele flokken hele tiden.
Valper kan begynne å venne seg til å være alene hjemme fra en alder av omtrent 8-10 uker, men det er viktig å gjøre dette gradvis for å unngå separasjonsangst og andre atferdsproblemer. Her er noen tips for å hjelpe valpen din med å tilpasse seg å være alene:  

Innholdsfortegnelse

En Golden retriever ligger i en hundeseng med med tyggeleke. Når kan valpen være alene hjemme?

Start i god tid

Før du overlater valpen til seg selv i flere timer, må du begynne opplæringen i god tid. Valpen må bli vant til deg og føle seg trygg i de nye omgivelsene. Før du tar deg en tur ut alene, må du sørge for at valpen er klar. Start med korte perioder: Begynn med å forlate valpen alene i korte tidsrom, som 5-10 minutter, og øk gradvis varigheten etter hvert som valpen blir mer komfortabel.

Skap et trygt miljø

Det kan være lurt å lage en plan for hvordan du skal gå frem. Her er et forslag: Begynn med å venne valpen til å ligge rolig alene på teppet sitt, gjerne med et lite tyggebein ved siden av seg. Deretter kan du starte med å lukke en dør etter deg og komme inn igjen. Hvis valpen ligger rolig og slapper av, kan du for eksempel gå på kjøkkenet og hente en kaffekopp. Lukk døren etter deg og kom tilbake like raskt. Gradvis kan du øke tiden du er borte.

La valpen ha noe å gjøre

Gi valpen leker eller tyggeleker for å holde den opptatt mens du er borte, men pass på at de er store og robuste slik at det ikke kan oppstå fare ved å svelge eller sette noe fast i munnen.

Ta det gradvis

I begynnelsen bør du ikke være borte fra valpen i mer enn ½-1 minutt. Øk tiden gradvis for hver gang du går ut. Hvis valpen begynner å bli urolig, er det viktig å ignorere det. Ved bjeffing og hyling kan du prøve DAP spray eller DAP halsbånd. Dette er et feromon som moren skiller ut når hun dier, og det gir valpen en følelse av trygghet.

Ikke steng valpen inne i et bur i flere timer

Det er viktig å ikke stenge valpen inne i et bur i flere timer. Noen hunder kan utvikle separasjonsangst, og da kan de få panikk og begynne å tygge på alt de kommer over. Dette kan være vanskelig å bli kvitt.

Så vær tålmodig, følg planen din og gi valpen din tid til å tilpasse seg å være alene hjemme. Med litt trening og kjærlighet vil valpen din snart bli trygg og glad for å være hjemme alene!

Sørg for at valpen har gått på do

Sørg for at valpen har hatt mulighet til å tømme seg før du forlater den alene, for å unngå uhell.

Vurder bruk av kamera eller en annen form for overvåkning

Dette kan hjelpe deg med å overvåke hvordan valpen har det når den er alene, og gir deg en bedre forståelse av dens atferd når du ikke er til stede.

Hver valp er unik, så det kan ta litt tid å finne ut hva som fungerer best for din valp. Vær tålmodig og konsekvent, og husk at det å venne en valp til å være alene hjemme er en viktig del av dens oppdragelse.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.