Når kan hunden være alene hjemme?

Som hundeeier, er det lurt å trene hunden din på å være alene hjemme fra den er valp. Noen hunder takler alenetilværelsen fint, mens andre kan uttrykke seg med hjerteskjærende uling når du er på jobb. Føler du at hunden får separasjonsangst når du må forlate huset, er det en ganske normal respons. Hunden vil jo selvfølgelig aller helst være med deg! Disse firbeinte pelsvennene er nemlig sosiale flokkdyr – og en hund uten sin flokk er veldig utsatt for farer. Men hva gjør du når du må dra på jobb? Må du pendle langt til jobb, kan du risikere å la hunden være alene hjemme i 10 timer. Er det for lenge? I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor lenge du kan la hunden være alene, destruktiv atferd som kan oppstå når de føler seg engstelige eller ensomme, og hvordan du kan håndtere separasjonsangst hos hunden?

En mops ligger å hviler på et gulv alene. Når kan hunden være alene hjemme?
Når kan hunden være alene hjemme?

Innholdsfortegnelse

Hvor lenge kan en hund være hjemme alene?

I Norge har vi ingen regler om hvor lenge en hund kan være hjemme, slik som i Sverige. Men selv om hunden tilsynelatende tar husvakt-jobben på strak pote, er det ikke anbefalt å la hunden være alene for lenge. Ifølge mattilsynets veiledning om hold av hund kan de fleste voksne hunder trenes opp til å være alene hjemme 6–8 timer om dagen. Utover disse timene, bør hunden få være sammen med familien. Valper under 4 måneder skal ikke etterlates alene i mer enn noen minutter til å begynne med. Les mer om når valpen skal være alene hjemme.

5 tips til hvordan trene hunden til å være alene hjemme

Å trene hunden til å være alene hjemme krever gode rutiner og enda bedre tålmodighet. Her kommer 5 tips som kan hjelpe deg på vei, enten du har en valp eller skal ha alene hjemme-trening for en voksen hund.

1. Lær hunden at dere kan være sammen hver for seg

Steget før å lære hunden å være alene hjemme, er å øve på å være sammen hver for seg. Det at dere begge er hjemme, behøver ikke å bety at pelsvennen din må sitte på fanget ditt konstant. Start med en valpeinnhegning eller hundeport imellom dere mens du lager mat eller drikker kaffe, og ikke gjør det til en stor ting at dere er atskilte. Etter hvert kan dere øve på at det også er greit å ikke ha hverandre i synsfeltet hele tiden. Gå for eksempel på toalettet mens du får hunden til å bli værende igjen på stua. 

2. Alene i korte perioder

Test å være borte i korte perioder på noen minutter og sørg for at hunden har en plass i huset der den kan føle seg trygg mens du er ute. Igjen, ikke gjør en sørgelig avskjed med overdrevne klemmer, bare gå ut som at alt er normalt, og lytt gjennom døren. Klynker hunden mye, kan du vente til den har roet seg litt ned før du går inn som vanlig og gir en liten godbit når den har roet seg. Deretter kan du begynne å øke perioden du er borte. Er du borte lenge er det helt normalt at det oppstår hjerteskjærende uling og bjeffing til naboenes besvær. Dette er bare hundens måte å kommunisere sine følelser på. Det kan være greit å si ifra til naboene i forkant, eller få hjelp til å gå tur med hunden om du skal være borte flere timer.

3. Fysisk og mentalt sliten før tiden alene

Vi anbefaler at du går en lang tur om morgenen før du forlater huset for dagen. Du kan også kaste ut Fidos favorittgodteri slik at den må bruke hodet for å finne dem under turen. På denne måten blir hunden stimulert og får utløp for energi slik at den føler for å ta det litt mer ro og slappe av etter turen. 

4. Hva skal Fido gjøre alene hjemme?

Mens du er borte, kan du holde hunden sysselsatt med aktiverende hundespill eller en snusematte! Noen hunder vil også like å ha på TV eller radio på i bakgrunnen for å føle seg mindre alene. Ikke la ting stå fremme slik at hunden spiser mye rart med potensiell kvelningsfare.

5. Når du kommer hjem

Når hunden har vært alene hjemme i flere timer, er det viktig å gi den oppmerksomhet når du kommer tilbake. Dette betyr at andre fritidsaktiviteter eller en ettermiddagslur på sofaen må vike for samvær og aktivitet med hunden. Gå en tur sammen, dette har din bestevenn sett frem til hele dagen!

Separasjonsangst hos hunder

Noen hunder kan utvikle separasjonsangst når du er ifra dem. Derfor er det viktig å trene hunden gradvis til å være alene fra den er valp. En hund med separasjonsangst er redd og stresset når den er etterlatt til seg selv. Dette kan lede til destruktiv atferd som er krevende for begge parter.

Uling og destruksjon – er hundebur løsningen?

Valpen har pirket ut halvparten av fyllet i sofaen og alle puter i ethvert rom ligger fillebiter på gulvet. Det kan være frustrerende å komme inn døra og se at hunden ikke oppfører seg alene hjemme. Mange mener at hundebur er løsningen når du er borte. Men små bur, slik som transportbur er ikke et egnet oppholdssted mens du er på jobb. Husk at når vi kjøper en valp, må vi være villige til de negative konsekvensene også. Å være i bur hver gang du drar på jobb er ikke en naturlig del av hundens liv. Din firbeinte venn må ha nok plass til naturlig bevegelse, som å strekke seg og velge ulike underlag å ligge på for å regulere temperaturen. Derfor bør hunden kunne gå fritt hjemme. Istedenfor å ha hunden sin hjemme alene i bur, kan du heller avgrense området dens ved å lukke noen dører.

Separasjonsangst og uønsket atferd når hunden skal være alene hjemme kan være vanskelig å håndtere. Dersom du er borte flere timer hver dag, kan du gjøre flere grep for å øke hundens livskvalitet. Ta pelsvennen din med på jobb, få noen til å gå en tur midt på dagen, eller la hunden din gå i en hundebarnehage! Du kan også ta kontakt med en veterinær for god støtte og råd dersom du ser hunden din ikke trives.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.