Marsvin som kjæledyr

Vurderer du å skaffe marsvin som kjæledyr? Selv om disse søte gnagerne er kjent for å være kosete og enkle å temme, er det viktig at du har mulighet til å tilbringe mye tid til marsvinet. Det er lett å tro at de er fornøyd inne i buret sitt, men sannheten er at de også må få mulighet til å strekke de små marsvinbeina sine utenfor buret – og gjerne flere timer i løpet av dagen. Det er viktig at du setter deg inn hva som skal til for å bli en god marsvineier. For deg er marsvinet bare en liten del av din livstid, men for marsvinet vil du være hele dens del. Les videre for hva som skal til for å legge til rette for et godt marsvinliv! . Her er noen viktige aspekter ved å ha marsvin som kjæledyr:

Innholdsfortegnelse

5 Raske fakta om marsvin

 • Marsvin er et pattedyr
 • Marsvin er pratsomme
 • Marsvin er sosiale dyr og liker selskap
 • Marsvin kommer fra Sør-Amerika
 • Marsvin er i dag kjent for oss som et husdyr, men har hovedsakelig vært en kilde til kjøtt

Er marsvin et bra førstegangsdyr?

For mange er anskaffelse av en hund eller katt et litt for stort steg når man vi utvilde familien. Men er marsvin som kjæledyr for nybegynnere? Det kommer helt an på. Selv om marsvin er sosiale dyr, passer de best for rolige voksne og barn. Slik som hamstere, er marsvin også ganske skjøre og krever letthendt behandling. De tåler ikke fall eller å bli håndtert for hardt. Dermed vil ikke et marsvin være en god match for ivrige barn som helst vil ha mulighet til å sosialisere med dyret på en mer fysisk måte. I tillegg trenger marsvin god plass for å trives. Marsvin kan være litt sjenerte i starten, men om du oppretter tillit, vil de elske å bli kost og klappet. Her finnes det selvfølgelig individuelle forskjeller, slik som med alle andre kjæledyr. Ettersom marsvin liker å leve i flokk og mistrives å være alene, anbefales det å ha minst to marsvin sammen som kommer overens. Skal du ha et hannmarsvin og et hunnmarsvin sammen, bør du kastrere hannen for å unngå at de formerer seg ukontrollert. Husk at selv om kaniner også er gnagere, skal de ikke få bo sammen med marsvin, da marsvinet lett kan utsettes for skade.

Hvor lenge lever marsvin?

Marsvins levetid varierer, avhengig av om de brukes som kjæledyr eller bor vilt ute. I fangenskap kan marsvin bli 4 – 8 år, men enkelte marsvin kan med riktig stell bli opptil 10 år gamle. Ville marsvin ute vil de ha en betydelig kortere levealder.

Mange ulike marsvinraser å velge mellom

Det finnes mange forskjellige marsvinraser å velge mellom. Noen marsvin har langt hår, mens andre kommer med krøller. Det finnes til og med marsvin uten pels! Velger du nakenmarsvin med lite pels, må du ta høyde for at de er ekstra utsatt for kulde, solbrenthet og hudsykdommer. Ønsker du en marsvinrase med mye pels, trenger disse litt mer pelsstell enn andre korthårede raser. 

Er marsvin allergivennlige?

Er du allergisk mot en dyreart, øker det sjansen for at du også er allergisk mot marsvin. Ingen kjæledyr kommer med en garanti om å ikke utløse en allergisk reaksjon, selv ikke allergivennlige raser. Vil du skaffe deg marsvin er det i tillegg lurt å undersøke om du eller noen i familien er allergisk mot høyet eller bunnstrøet som er i marsvinburet.

Hva spiser marsvin?

Marsvin er vegetarianere og trenger marsvinmat spesielt tilpasset arten. Dette er for å unngå feilernæring som kan føre til sykdom. Så hva står på marsvin-menyen? For det første kan ikke marsvin produsere eget C-vitamin, så her er det viktig at den får dette via kostholdet. I tillegg til marsvinfôr, bør de også få høy, fersk frukt og grønnsaker. Om sommeren kan du sakte men sikkert introdusere friske planter, slik som groblad og løvetann for litt variasjon. Pass på hvor mye mat du gir marsvinet ditt, da de sjeldent sier nei til mat og derfor lett blir overvektige.

Forslag til grønnsaker marsvin kan spise:

 • Brokkoli
 • Grønnkål
 • Hodekål
 • Paprika
3 marsvin sitter på et rosa teppe. Marsvin som kjæledyr

Hvordan tilrettelegge for et lykkelig marsvinliv?

Marsvinbur: 

Om marsvinet får velge bur selv ville den ha sagt «jo større bur, jo bedre!». Dette er for å unngå stress. Det skal være nok gjemmesteder, spiseplasser og leker dersom du har flere marsvin sammen, og om det er for dårlig plass kan det føre til slåsskamper. De må også ha mulighet til å trekke seg unna de andre marsvinene dersom de har behov for det. Et alternativ er å bygge en innhegning til marsvinene på gulvet da de ikke er gode til å hoppe høyt. Buret til marsvinet plasseres på et sted med lite trekk, ikke for nærme varmeovner eller direkte sollys. På grunn av marsvinets gode hørsel, bør du heller ikke plassere buret nære høyfrekvente lyder som TV, stereo, datamaskiner og lignende. Husk at selv om marsvinburet er stort, behøver kjæledyret ditt også å være utenfor buret sitt.

Høy og grener:

Tennene til marsvin vokser hele livet, så de må ha ting å gnage på så de ikke blir for lange. For å unngå forvokste tenner kan du passe å gi dem ferske grener de kan tygge på hver dag, samt rikelig med høy. Har tennene blitt for lange, kan du ta kontakt med veterinær for sliping. Holder du til i Larvik? Ikke nøl med å ta kontakt med vår A-Vet veterinærklinikk for sliping av tenner.

Renhold:

Selv om marsvin er relativt renslige, krever marsvinburet renhold ca. 1–2 ganger i uka. Du må tømme doen, gi rent vann hver dag, fôre dem, samt ta ut gamle matrester og bytte bunnmaterialer.

Marsvinleker:

For å unngå et kjedelig marsvinliv – og for å holde en god vekt, vil den lille pelsklumpen ha morsomme aktiviteter å gjøre. Tunneler, hengekøyer og andre leker vil alltid bli satt pris på! Du kan også skape litt mer moro i hverdagen ved å ommøblere buret eller la dem utforske nye steder. Her snakker vi ikke om å ta med marsvinet på flytur, men en pappeske med høy og litt godbiter på forskjellige steder vil være like morsomt. 

Utstyr marsvin trenger:

 • Stort bur
 • Bunnstrø som absorberer
 • Høy
 • Matskål og drikkeflaske
 • Hus, tunneler og leker
 • Pellets
 • Klosaks
 • Vitamintilskudd
 • Gnagetre
 • Sand eller strø til do
 • Spade til å rengjøre do
 • Sele til gåturer utendørs

Hvorfor lager marsvin lyder?

For det utrente øret, lager marsvin bare tilfeldige lyder. Men disse lydene er måten de kommuniserer på! Når marsvinet lager lyder, kan det bety ulike ting, litt avhengig av hvordan de høres ut. Er det rolige pip eller hyling? Eller kanskje de brummer og gnisser med tennene sine. Etter hvert som du blir bedre kjent med marsvinet ditt og skaper et bånd til dem, vil du bedre kunne tolke de ulike lydene, i tillegg til deres kroppsspråk.

Hvor mye koster et marsvin som kjæledyr?

Prisen på et marsvin ligger vanligvis på rundt 300 – 600 kr. Disse kan kjøpes via marsvinopprettere i Norge, men det finnes også mange plattformer med omplasseringsmarsvin som selges eller gis bort gratis. Et marsvin kan skilles fra moren sin ved ca. 4 ukers alder og bør veie minst 300 gram. Husk at selv om marsvin er små i størrelsen, krever de stort ansvar. Uansett hva slags kjæledyr du velger, enten det er en hund eller ilder, må du være villig til å gi det tid i form av stell, oppmerksomhet, aktivitet og kjærlighet!

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.