Kloklipp på katt
Må man klippe klør på katt?
Mange lurer på om det egentlig er nødvendig med kloklipp på katt. Her kommer det rett og slett an på om pusen din er en innekatt eller en utekatt. Utekatter lever et helt annet liv enn de kattene som stort sett er inne, og trenger ofte klørne sine av praktiske årsaker. For eksempel dersom katten må klatre opp i et tre for å rømme fra et annet dyr. Innekatter møter derimot ikke den samme kampen for tilværelsen, og kloklipp på katt kan derfor være lurt for å vedlikeholde klørne og passe på at de ikke blir for lange. Du kan bestille time for kloklipp på vår smådyrklinikk hvis du befinner deg i Larvik eller kjøpe en klosaks på vår nettbutikk.
Innholdsfortegnelse
Potestell hos utekatten
Selv om du ikke nødvendigvis behøver å klippe klørne til utekatten, er det nyttig med regelmessig potestell. Det kan være smart å vaske potene for å unngå at katten drar med seg skitt og bakterier rundt i huset, samtidig som du da kan sørge for at katten ikke får i seg noe giftig når den vasker potene selv. Potevasken kan gjerne gjøres daglig, ved hjelp av en våt klut og forsiktige bevegelser.
Utekatter kan fra tid til annen også få kutt, flis eller sår på potene, og da er det fint at du som eier oppdager dette så fort som mulig for å rense såret eller fjerne flisen. Om du skulle oppdage blod, puss eller vond lukt, anbefaler vi at du tar kontakt med veterinær.
Les hvordan du skal behandle sår hos katter.
Kloklipp 101 – slik klipper du kattens klør riktig
- Først og fremst bør omgivelsene være rolige og trygge når du skal klippe kattens klør. Det er også lurt å velge et tidspunkt hvor katten er trøtt og søvnig – ikke når den er leken.
- Ta en av kattens poter forsiktig i hånden og masser den mellom fingrene, og vær oppmerksom på kattens reaksjon. Dersom den forholder seg rolig kan du gjerne gi den en godbit, men hvis den trekker til seg poten er det best å slippe og heller forsøke å ta tak i den på nytt når katten er rolig.
- Ta så poten i hånden igjen og trykk forsiktig på tredeputen slik at kloen kommer ut. Nå som du kan se kloen ordentlig, er det viktig å identifisere den delen av kloen som inneholder nerver og blodkar, og som kalles for pulpa. Denne er veldig sensitiv, og skal IKKE klippes. Kun den ytterste, lyse delen av kloen skal klippes.
Dersom man skulle være uheldig og klippe for langt inn er ikke dette farlig, men det er lurt å beholde roen og stoppe eventuell blødning med en bomullsdott.
- Nå kan du klippe av tuppen av kloen. Dersom det gikk fint for pus kan du gå videre til neste klo. Pass på å gi masse kjærlighet og gjerne noen godbiter som belønning. Det holder med et par klør av gangen til å begynne med, for å unngå de negative assosiasjonene.
-
- Kloklipp på katt kan, på samme måte som negleklipp hos oss mennesker, gjøres regelmessig hver 7 til 14 dag.
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.