katten spiser gress – er det skadelig?

Denne uken fikk vi besøk av katten Ursus. Hun var i dårlig form, og matmor kunne fortelle at hun hostet, harket og hadde dårlig matlyst. Hva var galt med Ursus?

Vi tok henne inn for en grundig undersøkelse, og oppdaget raskt et lite gresstrå som stakk ut av det ene neseboret. Ursus fikk bedøvelse, slik at gresstrået kunne fjernes og nesehulen skylles ordentlig. Noen timer senere – utstyrt med både smertestillende og betennelsesdempende medisiner – var Ursus klar til å bli med matmor hjem; litt omtåket, men allerede i bedre form.

Innholdsfortegnelse

Fordøyelseshjelp

En av hovedårsakene til at katter spiser gress er for å hjelpe med fordøyelsen. Katters kosthold består primært av proteiner fra kjøtt, og dette kan være vanskelig å fordøye fullstendig. Gress fungerer som en naturlig måte å hjelpe katten med å eliminere ufordøyelige deler av maten, som bein og fjær, samt hjelpe til med å fremme regelmessig avføring. Når katten spiser gress, kan det virke som om den forsøker å fremkalle brekninger. Dette kan være en del av prosessen med å kvitte seg med uønskede matrester.

Hvorfor spiser katter gress? 

Noen dyr, som katter, viser en merkelig trang til å spise gress. Det kan virke rart å se at katten spiser gress – men det er faktisk ganske vanlig. Dessverre har ikke katter de nødvendige enzymene i fordøyelsessystemet sitt for å kunne bryte ned og fordøye alt gresset de spiser. Dette kan resultere i at katten kaster opp, ofte sammen med hårballer og ufordøyde materialer den har inntatt.

Selv om det å spise gress ikke er skadelig i seg selv, kan det oppstå problemer når gresset blir sittende fast i kattens nese eller svelg. Hvis katten ikke klarer å kvitte seg med gresset på egenhånd, kan det irritere slimhinnene i luftveiene. Over tid kan dette føre til helseproblemer for katten. Gresstrå i nesen på katt er ikke et ukjent fenomen!

Inntak av fiber

Gress inneholder også en viss mengde fiber, noe som kan bidra til å regulere kattens fordøyelsessystem. Fiber hjelper til med å fremme sunn tarmbevegelse og kan bidra til å redusere risikoen for forstoppelse. I tillegg kan fiberet i gresset hjelpe til med å fjerne eventuelle hårballer som katten kan ha svelget mens den steller seg selv. Dette kan være spesielt viktig for langhårede katter.

Hvordan kattegress kan være en trygg løsning

Selv om katter er kjent for å være egenrådige skapninger som gjør som de vil, er det faktisk mulig å forhindre at de spiser gress. En metode for å oppnå dette er ved å dyrke det som kalles «kattegress». Kattegress er en spesiell type gress som ikke har mothaker, som er de skarpe delene av gressstråene som vanligvis setter seg fast i kattens nese eller svelg. Ved å ha kattegress tilgjengelig for katten din, kan du også hindre den i å tygge på andre planter og gjenstander som potensielt kan være skadelige for den.

Hos A-Vet Smådyrklinikk har vi et utvalg av hurtigvoksende kattegress som er tilgjengelig i dekorative keramikkpotter. Disse potene kan også benyttes som mat- eller vannskål når gresset er spist opp. Dette gir en praktisk og estetisk tiltalende løsning for å gi katten din et trygt alternativ til vanlig gress.

Så hvis du er bekymret for at katten din spiser gress og potensielt kan oppleve helseproblemer som følge av det, kan du vurdere å investere i kattegress. Det kan være en god måte å tilfredsstille kattens naturlige instinkt uten å utsette den for risikoen som vanlig gress kan medføre. A-Vet Smådyrklinikk tilbyr et praktisk og trygt alternativ for å imøtekomme kattens behov.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.