Har du en katt som halter? Årsakene kan være så mangt, og halthet hos katt kan forekomme i varierende grad. Noen ganger er årsaken innlysende, dersom katten for eksempel har et synlig bitt eller sår. Andre ganger kan det være vanskeligere å bestemme akkurat hvorfor den halter, for eksempel dersom det er et brudd eller en leddsykdom. Vi forklarer noen av de vanligste grunnene til at katten halter, og hva du som eier bør gjøre. 

Innholdsfortegnelse

Katten min halter – er det alvorlig?

Her kan svaret være både ja og nei, og hvorvidt haltheten er alvorlig, kommer helt an på årsaken. Grunnen til at katten begynner å halte, er som regel smerter fra bevegelsessystemet. Smertene kan da komme fra bløtvev, som ledd, sener eller muskulatur, for eksempel etter bitt fra slåsskamp, stikkskade eller artrose. Det kan også være smerter fra skjelettet, for eksempel som følge av beinbrudd. Det kan også være nevrologiske årsaker som prolaps, eller sirkulatoriske årsaker (blodpropp). Med andre ord er det mange lidelser og problemer som kan høre til halthet, og i ulik alvorlighetsgrad. Kattens alder, rase og kjønn er viktige faktorer som påvirker risikoen for de forskjellige lidelsene. 

Illustrasjon av katt som halter

Hvordan behandle katt som halter

har du en katt som halter, er det på tide med et veterinærbesøk. Med tanke på at årsakene kan være mange, og potensielt alvorlige, er det viktig med en grundig undersøkelse av pusekatten. Forsøk gjerne å holde den i ro fram til dere har time hos dyrlegen. Det vil si at den bør holdes innendørs, samtidig som dere unngår aktiv lek, trapper og hopping opp og ned fra høyder. 

Som katteeier er det lurt å være observant på kattens bevegelsesmønster, slik at man kan oppdage halthet så tidlig som mulig. Noen ganger kan det oppfattes av oss mennesker som en akutt hendelse, mens det i virkeligheten kommer som et resultat av en underliggende årsak over tid. Derfor er det viktig at du tar med katten til veterinær med en gang du oppdager at den halter, både for å spare pus for unødvendig smerte og for å forhindre at for eksempel leddsykdommer fører til varige skader. 

Halthet som følge av leddsykdom 

Eldre katter er mer utsatt for forkalkninger i leddene, altså artrose. Denne lidelsen kan gjøre det smertefullt å bevege seg, og det er derfor viktig å stille riktig diagnose hos veterinær for å kartlegge den beste behandlingen. Med tanke på at katter i utgangspunktet er rovdyr, vil de instinktivt gjerne gjøre sitt beste for å skjule at de har smerter eller er skadet. Noen tegn på at pus har det vondt, kan være at hun eller han beveger seg mindre, er irritabel og usosial eller mister appetitten. Jo fortere man oppdager sykdommen, jo fortere kan man tilrettelegge og forbedre livskvaliteten til seniorkatten. 

Forberedelse til veterinærbesøk

Vi anbefaler å ta med alle katter som halter til veterinæren. Ofte er det ønskelig å ta røntgen ved halthet, og det kan være behov for å gi katten et beroligende middel. Derfor kan katten gjerne komme fastende til undersøkelsen. Ta kontakt på +4733139840 eller post@a-vet.no dersom du har spørsmål. For akutte henvendelser utover våre åpningstider, anbefaler vi å kontakte nærmeste døgnåpne veterinærklinikk. 

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.