Kan dyr bli solbrente – og hva kan gjøres for unngå det?

Selv om dyr har sin egen naturlige beskyttelse mot solens stråler, kan de fremdeles bli solbrente under visse omstendigheter. Mange mennesker er ikke klar over at dyr også kan oppleve solbrenthet, spesielt de med tynn eller lyserosa hud, lite eller ingen pels, eller som tilbringer mye tid utendørs. Dyr som hunder og katter er spesielt utsatt. 

For å unngå at dyrene blir solbrente, er det viktig å ta noen forholdsregler. Å holde dem i skyggen når solen er på sitt sterkeste, eller tilby dem solbeskyttende klær eller hodeplagg, kan være effektive tiltak. I tillegg bør man bruke solkrem spesielt laget for dyr, på de mest utsatte områdene som nesetippen, ørene og magen. Det er også viktig å sørge for at dyrene har rikelig med tilgang til friskt vann for å unngå dehydrering. Ved å ta disse enkle stegene kan dyreeiere bidra til å beskytte dyrene mot solbrenthet og holde dem sunne og komfortable i solfylte omgivelser.

Innholdsfortegnelse

Hvem er mest utsatt?

Når det gjelder hvilke dyr som er mest utsatt for solbrenthet, er det noen som er mer sårbare enn andre. Dyr med lys hud eller lite pigmentering, for eksempel hvite katter, hunder med lyse pelsfarger, og dyr med rosa eller nakne områder på huden, er spesielt utsatt. Disse dyrene har mindre naturlig beskyttelse mot solens skadelige stråler. I tillegg er dyr med tynn eller kort pels mer sårbare enn de med tykkere og lengre pels. Det er viktig å være oppmerksom på disse faktorene og ta ekstra forholdsregler for å beskytte disse sårbare dyrene mot solbrenthet og potensielle helseproblemer som kan oppstå som følge av overdreven eksponering for solen.

Nøytrale kremer med høy faktor

Hos A-Vet selger vi solkrem til hund med navnet Sunner Skin fra Dr. Baddaky som brukes ved UV eksponering for å hindre skader fra solens UV-stråler. Du kan også bruke andre solkremer til hunden din, gjerne nøytrale kremer med høy faktor. Påfør et tynt lag på huden før opphold i solen. Gjenta behandlingen flere ganger i løpet av dagen. Husk spesielt neseryggen, ørene og der hvor det ellers er lite pels.

Faktorer som kan øke risikoen for solbrenthet hos hund og katt:

  1. Pelslengde og -tetthet: Dyr med kort, tynn eller sparsom pels er mer utsatt for solbrenthet, spesielt på områder med lite eller ingen pels.

  2. Hudfarge: Dyr med lys eller hvit pels har ofte lysere hud under pelsen, noe som gjør dem mer følsomme for solens stråler.

  3. Tidligere Klipping eller Barbering: Hunder og katter som nylig har blitt klippet eller barbert, kan ha mindre naturlig beskyttelse mot solen, spesielt hvis pelsen er klippet veldig kort.

  4. Eksponering for Solen: Dyr som tilbringer mye tid utendørs i direkte sollys, spesielt i de sterkeste soltimene midt på dagen, har høyere risiko for solbrenthet.

  5. Geografisk Beliggenhet: Dyr som bor i områder med sterk solstråling, som i nærheten av ekvator eller i høylandet, er mer utsatt.

  6. Tynne eller Utsatte Områder: Områder hvor huden er tynnere eller mer utsatt, som ører, nese, mage og områder rundt øynene og munnen, er mer utsatt for solbrenthet.

  7. Medisinske Tilstander og Behandlinger: Visse medisinske tilstander eller behandlinger kan gjøre huden mer følsom for sollys. For eksempel kan visse medisiner øke følsomheten for solbrenthet.

  8. Tidligere Hudskader: Områder med tidligere hudskader eller arr kan være mer følsomme for solskader. 

Ikke utsett behandlingen

Har du mistanke om at ditt dyr er solbrent? Ta kontakt med oss, så hjelper vi med gode råd og riktig behandling.

 

Solkrem til hund så den ikke ender opp solbrent. reise med hund og katt
En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.