Forbered med riktig trening før jakt med hund

Jakt med hund er en etterlengtet begivenhet for mange, og det er viktig å legge til rette for en vellykket opplevelse for både mennesker og våre firbente følgesvenner. For å sikre at hunden din presterer på sitt beste, er det essensielt med en grundig treningsperiode. Denne artikkelen gir deg verdifulle tips som du kan ta med deg rett inn i jaktsesongen.

For å oppnå optimal ytelse fra hunden din er det avgjørende med en godt planlagt treningsrutine. Jakt krever en betydelig hjerte- og lungekapasitet hos hunden, og dette oppnås ikke over natten. Det er viktig å trene jevnlig gjennom hele året og gradvis øke treningsmengden mot jaktsesongen. Imidlertid bør du redusere treningsintensiteten de siste to ukene før jakten, slik at hunden får tilstrekkelig restitusjon og har nok energireserver tilgjengelig.

Innholdsfortegnelse

Hva skal til for en vellykket jakt med hund?

Fysisk trening

Sørg for at hunden din er i god fysisk form før jakten. Dette inkluderer å gi den tilstrekkelig mosjon og trening for å bygge utholdenhet og styrke. Du kan legge til løpeturer, svømming eller lek med andre hunder i rutinemessig trening. Pass også på å gradvis øke intensiteten og varigheten av treningen for å unngå skader. En godt trent hund vil være mer utholdende og ha bedre evne til å håndtere de fysiske kravene ved jakt.

Sosialisering

En godt sosialisert hund vil være mer komfortabel og mindre stresset under jakten. Sørg for å introdusere hunden din for ulike miljøer, lyder, mennesker og dyr fra en tidlig alder. Ta hunden med på turer i skogen eller jaktområder for å venne den til jaktrelaterte lyder og lukt. La den også samhandle med andre hunder og mennesker for å utvikle sosiale ferdigheter. En hund som er trygg og avslappet i ulike situasjoner, vil være mer oppmerksom og i stand til å fokusere på oppgaven ved jakt.

Husk at det er viktig å starte treningen i god tid før jaktsesongen for å gi hunden din nok tid til å utvikle seg og bli komfortabel med jaktaktivitetene. Ved å fokusere på fysisk trening, lydighetstrening og sosialisering, kan du hjelpe hunden din med å bli en dyktig og pålitelig jaktledsager.

En jakthund ute på jakt med tre personer ute på en gresslette. Hva er jaktødem. Jakt med hund.

Lydighetstrening

Det er viktig at hunden din er lydig og kan reagere raskt på kommandoer under jakten. Sørg for å trene hunden din på grunnleggende kommandoer som sitte, bli, ligge og komme på innkalling. Praktiser også jaktsituasjoner, for eksempel å gå i ro og apportere. Bruk positiv forsterkning, som belønninger og ros, for å styrke ønsket atferd. En veloppdragen hund vil være en mer effektiv jaktledsager og bedre kunne samarbeide med deg i felten.

Ernæring før og under jakt

De aller fleste har en forståelse av at hunden trenger mer næring under jakt, men her er det flere fallgruver. Skal man holde seg til vanlig fôr og øke mengde under jakta? Eller kanskje man skal kjøpe et høyenergifôr som man starter å gi første dag man er på jakt? Dette er typiske eksempler som for veldig mange ikke bare vil resultere i en hund med dårlig ytelse, men til og med magetrøbbel. Man kan vinne mye på å velge rett fôr og ikke minst innføre det til optimalt tidspunkt.

Vårt råd er som følgende: Finn et godt høyenergifôr og bruk minst 3 uker på å gradvis innføre dette. På denne måten unngår du fordøyelsesproblemer pga et brått fôrskifte og du får bygd opp et næringsdepot med litt underhudsfett. Uten dette næringsdepotet ville sannsynligvis kroppen måttet hente ekstra energi fra muskelmassen og gi tapt utholdenhet og styrke. Under jakt kan du gi en tredjedel av dagsrasjonen minst 2 timer før fysisk aktivitet og porsjonere ut resten i mindre måltider gjennom dagen. Husk også rikelig med væske!

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.