Hvorfor maler katter?

For mange er dagens høydepunkt å slappe av i sofakroken med en katt som maler på fanget. Kanskje de maler så høyt at du må skru opp volumet på TV-en? Eller kjenner du så vidt vibrasjonene når du klør den under haken? Katter maler ofte når vi koser med dem, men hvorfor gjør de det? Og koser de seg ekstra mye jo høyere de skrur opp den lille motoren? La oss se nærmere på denne kattelyden og hva det egentlig betyr når en katt maler.

Innholdsfortegnelse

Hva skjer når katten maler?

Når katter maler, er dette den vibrerende lyden som varierer rytmisk med pusten. Slik som mennesker, har katter muskler og stemmebånd i strupehodet. Når luft passerer disse stemmebåndene samtidig som musklene vibrerer, skaper de den karakteristiske lyden. Katter kan lage disse beroligende lydene både på innpust og utpust, så det er derfor det kan høres ut som at de maler kontinuerlig.

Hva betyr det når katten maler?

Det finnes ingen fasitsvar på hva det betyr når katten maler, men det finnes teorier. En av dem er at lyden skaper trygghet mellom kattungen og dets mor. Kattunger lager også denne lyden når de dier, kanskje for å sende et signal om at kattemor må holde seg i ro, slik at hun får fullført måltidet. Er katten ekstra glad, kan det hende den skrur opp volumet noen hakk, mens andre katter bare maler høyt fra naturens side.

Er en katt som maler alltid en fornøyd katt?

Hører vi en katt som maler, pleier vi som regel å tolke det som at den føler seg rolig og glad. Men det er ikke alltid purrelydene henger sammen med hygge. Noen ganger vil katten male for å roe seg selv ned hvis de er redde, har fysiske skader eller katten er i smerter. Eldre katter kan også male når de er syke. Det er ikke alltid så lett å vite, men dersom du er oppmerksom på kroppsspråket til katten, vil du enklere kunne se om purrelydene er forbundet med kos eller ikke. Er katten rolig og avslappet med øynene lukket og halen i ro, er det stor sannsynlighet for at malingen er et tegn på at pus er meget fornøyd med livets tilværelse.

Kattens helbredende vibrasjoner 

Det er alltid hyggelig å vite at din firbeinte venn er tilfreds. Er pus rolig smitter det over til oss. Men finnes det flere fordeler til disse durene lydene? Det er det noen som har prøvd å finne ut av. Forskning tyder på at det har en helbredende effekt når katten maler. Vibrasjonene til katten er nemlig mellom 25 og 150 hertz, som er den tilsvarende frekvensen som blant annet brukes i behandling av beinfrakturer og smerter.

En stripete korthåret katt ligger på sengen og sover. Hvorfor maler katter?

Problemer med purrelyder under veterinærundersøkelser

Utfordringer når katten maler under en veterinærundersøkelse, er ikke en problemstilling vi møter på ofte her på veterinærklinikken vår. Men dersom vi må lytte til noen organer, kan purrelydene gjøre det vanskeligere å høre etter det vi vil undersøke med stetoskopet. Dette kan for eksempel være å få informasjon om hjertefrekvens eller identifisere bilyd. En tidligere studie om kattemaling under auskultasjon (lytting med stetoskop), har faktisk tatt for seg denne problemstillingen! For de nysgjerrige, kom studien fram til at den beste metoden for å stoppe en katt å male, var å plassere den i nærheten av en kran med rennende vann.

Andre kattelyder – variasjoner og betydning

De koselige purrene en av de vanligste lydene katter lager, men de kan også kommunisere med andre kattelyder!

Mjauing

Katter har mange ulike mjauelyder på lager, og dette kan bety mange forskjellige ting. Noen ganger vil katten mjaue fordi den vil ha mer at det deilige kattefôret, mens andre ganger er det bare for å si «Hallo!» når du kommer hjem fra jobb.

Fresing og knurring

Når katten freser og knurrer, er det et tydelig signal om at den er misfornøyd med situasjonen den står i. Din firbeinte venn freser ikke fordi det er en slem katt, men fordi den er redd og utrygg. Kanskje den ble overrasket over den nye vennen du tok med hjem i huset, eller skremt av et barns uforutsigbare bevegelser og lyder? Respekter katten og det den kommuniserer.

Uling

En ulende katt kan bety ulike ting. Noen katter uler mer enn andre, rett og slett fordi de er mer pratsomme. Dersom katten er ukastrert, kan ulingen bety at den prøver å tiltrekke seg en make. Når katten uler, kan det være lurt å holde oversikt over hva som er på gang, da det også kan uttrykke ubehag, eller begynnelsen på et slagsmål.

Kvitring

Har du observert at katten din begynner å vibrere med kjevene når den kikker på fuglene utenfor vinduet? Dette kalles ofte for kvitring, klukking, mekring, klapring eller kakling! Det finnes mange navn og like mange teorier til hvorfor katten gjør dette når de får øye på en fugl, ekorn, flue eller lignende. Det kan for eksempel være et uttrykk for spenning eller imitasjon av byttet.

Kattens kommunikasjon gjennom lyder

Kattens kommunikasjon gjennom lyder har mange variasjoner, og spenner fra myke vibrasjoner og høylytt uling, til morsom kvitring. Gjennom de ulike kattelydene forteller de oss om deres følelser, behov og ønsker. Neste gang du hører katten din male, kan du ta deg tid til å lytte og minne deg selv om den unike kommunikasjonen som fører deg nærmere ditt kjæledyr. Er du interessert i alt om katten? Les mer i vår informative veterinærblogg der vi skriver om råd, tips og nyttig informasjon om våre kjæledyr!

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.