Hvordan takle sommerfarer for din hund eller katt?

I dette innlegget ønsker vi å framheve hvordan du kan takle noen av de farene som din hund eller katt kan utsettes for ute i det gode eller dårlige sommerværet.

Innholdsfortegnelse

Er brennmaneten farlig?

Brennmaneter i Norge er relativt harmløse, men utgjør en potensiell fare for hunder langs norske kystområder. Disse marine organismene har tentakler som er dekket med små, giftige celler som kan forårsake smerte, irritasjon og i noen tilfeller allergiske reaksjoner hos både mennesker og dyr. Hvis din hund er så uheldig å tygge eventuelt svelge deler av en brennmanet, vil den bli forbigående kvalm, den vil ofte kaste opp og i verste fall få en anafylaktisk reaksjon.

Ring og rådfør deg med veterinær om hunden din blir dårlig.

En brennmanet som kan være en stor fare under sommeren for hunder og katter. Hvordan takle sommerfarer?
En veps kan være en potensiell stor fare under sommeren for hunder og katter. Hvordan takle sommerfarer?

Er veps farlig?

Veps er vanligvis mer aktive om sommeren og høsten, når de søker etter mat og sukkerholdige stoffer. Hunder, med deres nysgjerrige natur, kan ved et uhell komme i kontakt med vepsene mens de leker ute eller snuser rundt i naturen. For mange hunder kan et vepsestikk føre til smerte, hevelse og ubehag. Noen hunder kan også være allergiske mot vepsestikk, og i slike tilfeller kan det føre til alvorlige reaksjoner som pustevansker og anafylaksi. Stikk dypt i munnen kan gi åndebesvær så det er viktig å la en veterinær ta hånd om dette. Det er også viktig for hundeeiere å være oppmerksomme på områder hvor det er mye aktivitet av veps, og ta nødvendige forholdsregler for å beskytte sine firbente venner, for eksempel ved å unngå å la hunden leke nær vepsebol eller ved å ha en nødplan i tilfelle av et stikk.

Symptomer på vepsestikk

Det blir en liten hevelse rundt stikket og brodden kan sitte fast i huden.

Vepsestikk på hunder kan forårsake ulike symptomer avhengig av hundens følsomhet overfor giften, stedet for stikket og antall stikk.

Her er noen vanlige symptomer på vepsestikk på hunder:

1. Smerte: Umiddelbar smerte og ubehag rundt stedet der vepsestikket har skjedd er en vanlig reaksjon.

2. Hevelse: Hevelse rundt stikket er også vanlig og kan variere i størrelse avhengig av hundens reaksjon.

3. Rødhet: Stedet der hunden ble stukket kan bli rødt og irritert.

4. Kløe: Hunden kan begynne å klø på stedet der vepsestikket har skjedd.

5. Halthet: Hvis vepsestikket er på poten eller nær leddet, kan hunden utvikle halthet.

6. Synlige stikk: Noen ganger kan du se stikket eller stikkebittet.

7. Økt hjertefrekvens: I noen tilfeller kan hundens hjertefrekvens øke som en reaksjon på stikket.

8. Hvesing eller piping: Hunder kan uttrykke smerte ved å hvese, pipe eller være urolige.

9. Anafylaktiske reaksjoner: Selv om sjeldne, kan noen hunder være allergiske mot vepsestikk og utvikle alvorlige symptomer som pustevansker, kollaps, oppkast, diaré og i ekstreme tilfeller, anafylaktisk sjokk. Dette er en nødsituasjon som krever umiddelbar veterinærbehandling.

Det er viktig å overvåke hunden din nøye etter et vepsestikk. Hvis du merker alvorlige reaksjoner eller mistenker at hunden din kan være allergisk, bør du umiddelbart kontakte veterinær for råd og behandling.

For mindre reaksjoner kan du bruke kalde kompresser for å lindre hevelse og smerte, men søk likevel veterinærhjelp hvis du er usikker på hundens tilstand.

Hva kan du som eier gjøre selv?

  • Ta på kaldt vann og sett på en skjerm om hunden begynner å klø.
  • Bruk gjerne Xylokain-salve på stikkstedet.
  • Kontakt veterinær om hunden blir dårlig.

Er padder farlig?

En padde kan skille ut et giftig sekret som inneholder bufonin flere steder på kroppen, særlig fra de store kjertlene bak øynene. Bufoninsekretet er giftig, smaker vondt og vil føre til brekninger, kløe, irritasjon, ubehag og stor utsondring av slim. På grunn av giftstoffene i huden har padder få naturlige fiender. Når en voksen padde føler seg truet, vil den ikke hoppe unna slik en frosk gjør. Den vil blåse seg opp for å se stor ut, og heller gå rolig.

Få dyr spiser padder. Enkelte ildere spesialiserer seg på paddejakt. De flår dyret før de spiser det for å unngå å få i seg giften.

Symptomer

En hund som slikker på en padde, vil bli uvel og kvalm noen timer. Giften er ikke farlig for hunder

Er det noe jeg som eier kan gjøre?

Du trenger ikke å oppsøke veterinær. Hunden kommer seg av seg selv etter noen timer.

Nordpadde som er farlig for hund sitter i gress.
En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.