Katter kan nyte mange gode år, og med riktig omsorg og oppfølging kan du som eier bidra til at den lever så lenge som mulig. Kjæledyrene våre beriker livet og hverdagen med massevis av glede og kjærlighet, og det er derfor ikke så rart at vi ønsker oss at de skal leve i all evig tid. Et vanlig spørsmål blant de som ønsker seg en firbeint venn er ofte hvor lenge lever en katt? 

Selv om det kan variere og selvfølgelig er individuelt, ligger gjennomsnittlig levealder for de fleste katter på omkring 12-15 år. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hvor lenge en katt lever. Vi forklarer også kattens naturlige livsfaser og hva du kan gjøre for å tilrettelegge for et så langt og friskt katteliv som mulig. 

Innholdsfortegnelse

Hvor lenge lever en katt?

Det er flere faktorer som spiller inn på kattens gjennomsnittlige levetid. En av de største faktorene er om katten er en innekatt, eller om den har muligheten til å bevege seg fritt utendørs. Det er flere årsaker til at utekatter har en kortere forventet levealder enn de pelsklingene som stort sett lever innendørs. Katter er nemlig ikke oppmerksomme på trafikkregler, og bor du i nærheten av trafikkerte veier, utsetter katter seg for fare fra biler som kan forkorte deres levetid. Utekatter har også større risiko for å bli utsatt for skader og sykdommer når de er ute, i tillegg til risikoen for å innta giftige stoffer. 

Faktorer som påvirker kattens levealder
I tillegg til kattens livsstil er det også en del andre faktorer som spiller inn på levetiden.

  • Gener: Genetikk spiller en betydelig rolle for hvor lenge en katt lever. Arvelige sykdommer kan påvirke kattens levetid negativt.
  • Helseproblemer: Det kan være vanskelig å oppdage helseproblemer hos katter, da de er flinke til å skjule ubehag. Regelmessige årlige veterinærbesøk er viktig for å oppdage eventuelle sykdommer tidlig.
  • Katteraser: Noen katteraser har en lengre forventet levetid, som for eksempel siameser, british shorthair, american shorthair, russian blue og burmeser.
  • Kjønn: Kastrering kan redusere risikoen for katter å vandre langt, unngå skader fra kamper med andre katter, og redusere risikoen for visse typer kreft.
  • Kosthold: Riktig ernæring, hva katten spiser, helse og livsstil er avgjørende faktorer.
  • Aktivitetsnivå: Innekatter krever mer lek og mental stimuli, siden de ikke får dette når fra omverden utendørs. Fedme hos katter kan føre til flere helseproblemer.

Katteår til menneskeår – Hvordan beregne alderen til pus

Når du skal beregne kattens alder i menneskeår, krever det litt matematikk. Katter eldes mye raskere enn mennesker, særlig i livets startfase. Ét katteår tilsvarer omtrent 15 menneskeår, men dette forholdet endres etter hvert. For de to første katteårene tilsvarer det omtrent 24 menneskeår, og deretter legger man til fire menneskeår for hvert påfølgende katteår. 

Kattens alder til Menneskeår Kalkulator

Katteårkalkulator

Kattens livsfaser

Katter gjennomgår forskjellige livsfaser fra kattunge til alderdom. Hver fase bringer med seg spesifikke aldringstegn hos katten. Selvfølgelig er det individuelle forskjeller da hver katt er unik.

Kattunge (0-6 måneder)

Denne fasen tilsvarer omtrent 0 til 10 menneskeår. Her vokser kattungen raskt, og du vil se store endringer i størrelsen – noen ganger fra uke til uke. Kattunger har som oftest masse energi, men dette trenger ikke nødvendigvis en indikasjon på kattens fremtidige personlighet. Dette er starten på resten av livet og det er naturlig at den lille har lyst til å utforske og prøve å bli kjent med alt, også sine egne kroppsdeler. Derfor er det ikke uvanlig at de prøver seg fram med både tenner og klør.

På dette stadiet kan også katten kastreres. Vanligvis gjøres dette når katten er mellom 4 og 6 måneder.

Junior (7 måneder – 2 år)

Ligger omtrent på 12 – 24 menneskeår. Nå har din katt trådt inn i juniortilværelsen, og det er i denne fasen katten blir kjønnsmoden. Energien dempes litt, men den vil fortsatt være leken, nysgjerrig og sterk. I denne livsfasen opplever katten din ikke bare kjønnsmodning, men også en generell modenhet – både fysisk og mentalt. Hvis du ikke har kastrert katten din, kan uønsket oppførsel begynne å dukke opp. Når veksten avtar, bør du bytte til kattemat for voksne katter. Dette er vanligvis når den er rundt et halvt år.

Juniorkatten trives med å utforske omgivelsene, og derfor er eventuelle helseutfordringer ofte være knyttet til infeksjoner, skader eller andre konsekvenser av jakt eller kamper. Det er også på dette tidspunktet at katten din får sin første runde med vaksinering, som gir beskyttelse mot en del av de vanligste smittsomme sykdommene.

Voksen (3 – 6 år)

Her er katten omtrent mellom 28 – 42 menneskeår. Den pelskledde vennen din har nå blitt voksen. Dette er normalt en fredelig og rolig periode så lenge katten holder frisk. Det er viktig å holde øye med helsen ved å regelmessig sjekke tenner, vekt og generell oppførsel. Mange voksne katter opplever imidlertid tannproblemer, som i noen tilfeller kan føre til både smerte og tap av tenner. I vår VetPlan ordning for katt får du gratis årlig vaksinasjon og helsekontroll, samt tannrens med VetPlan Pluss. 

Middelaldrende (7 – 10 år)

Her er katten omtrent mellom 46 – 58 menneskeår. Som sagt, er det ikke alltid en direkte sammenheng mellom kattens alder og dens oppførsel eller utseende. Når den når middelalderen, vil man ikke nødvendigvis legge merke til særlige forandringer verken i utseende eller oppførsel. Likevel vil risikoen for visse helseproblemer som typisk oppstår hos eldre katter øke. Dette er blant annet diabetes, høyt blodtrykk, kreft eller overvekt. Det er derfor viktig å følge nøye med på kattens atferd og helse, for å kunne oppdage eventuelle endringer.

Senior (11 – 14 år)

Her er katten omtrent mellom 64 – 80 menneskeår. Dersom du er så heldig å ha en seniorkatt, har den pelskledde hatt et langt liv. På stadiet i livet velger mange katter å ta det med ro, og de setter gjerne pris på stabilitet. Med alderen øker sannsynligheten for ulike helseutfordringer, akkurat som hos oss mennesker. Dette kan blant annet være tilstander som demens, nyresvikt, kreft, diabetes, artrose og mer. Vær oppmerksom på at mange av disse utfordringene kan håndteres, så ikke bagatelliser dem bare fordi katten din er eldre. 

Overvekt er ofte vanlig på dette stadiet, kanskje til og med litt tidligere, så det kan være smart å justere og tilpasse kattens kosthold. Ha spesielt fokus på kattens vekt ved å gjennomføre regelmessige kontroller, da endringer over tid noen ganger kan gå ubemerket hen. Vær også ekstra oppmerksom på kattens generelle helse, for å kunne oppdage eventuelle sykdommer så tidlig som mulig.

Geriatriker (15+ år)

Nå er katten omtrent 85 menneskeår og eldre. En 20 år gammel katt tilsvarer faktisk en ca. 110 menneskeår! Når katten når denne imponerende alderen, krever det sitt av ekstra oppmerksomhet og omsorg. Det er naturlig at sykdommer som allerede er vanlige i den eldre fasen, kan begynne å vise seg nå. Derfor er det viktig å gjennomføre jevnlige helsekontroller og undersøkelser. Mange av lidelsene og utfordringene som kan oppstå hos en supersenior-katt, har behandlingsmuligheter som kan bidra til å opprettholde en god livskvalitet.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.