Hva trenger en hamster?

Hamstere er søte, små og myke skapninger, og både gullhamster og dverghamster er populære kjæledyr i norske hjem. Likevel er det er en del ting du bør tenke på før du går til anskaffelse av en hamster. Selv om det er snakk om et lite dyr, følger det med et stort ansvar. Uansett om du ønsker deg en stor hund eller en mindre gnager, er det alltid viktig at du setter deg godt inn i dyrets behov og hva som skal til for å gi det et godt liv. I denne artikkelen gir vi en kort innføring, hva trenger en hamster?

Innholdsfortegnelse

Utstyr og mat til hamster

Som med alle andre kjæledyr, trenger man både forskjellig utstyr og mat til en hamster. For å sikre at gnageren din er sunn og lykkelig, er det viktig å gi den et trygt og behagelig hjem med alle nødvendige forsyninger.

Bur 

Hamstere er aktive og nysgjerrige dyr, som trenger et stort bur for å bevege seg rundt og utforske. Buret bør være stort nok til å gi hamsteren variert aktivitet, og ha et mål på minst 80 x 50 cm i grunnareal og være minst 35 cm høyt. Det kan med fordel ha flere etasjer, rørsystemer eller avdelinger. Annet nødvendig inventar i buret, er blant annet et løpehjul, en gnagstein, et hus den kan sove i og andre aktivitetsobjekter. Bunnen av buret skal dekkes med støvfritt smådyrstrø som kan absorbere urin og avføring. 

Strø

Det er viktig at hamsteren ikke får flis som bunnstrø. Dette er nemlig noe den kan finne på å spise, som igjen kan forårsake forstoppelse. Noen legger trådtrekkende ull i buret. Trådtrekkende ull kan lett vikle seg fast i de små skjøre beina til hamsteren og forårsake stor skade. I tillegg er det også viktig at hamsteren har tilgang på redemateriale som for eksempel høy, treull eller ubleket papir. 

Rengjøring av hamsterburet

Hamstere er renslige dyr, og jevnlig rengjøring av hamsterens hjem (les:buret) er viktig for at den skal trives. For å holde hamsterburet rent og hygienisk, bør strøet skiftes ut minst en gang i uken. Buret bør også vaskes med en mild såpe når du bytter strø. De fleste hamstere har et bestemt “do-hjørne” hvor de legger avføringen og gjør fra seg. Her bør strøet skiftes daglig. 

Plassering av hamsterburet

Når det kommer til plasseringen av hamsterburet, bør dette være på et sted i hjemmet som er rolig og fredelig, med en behagelig temperatur på mellom 20 og 24 grader. Hamstere er nattdyr, så det kan være lurt å plassere buret på et sted hvor den nattlige aktiviteten ikke blir forstyrrende. Du må også passe på at buret ikke står i direkte sollys eller trekk, da dette kan være skadelig for hamsteren.

Fôr og hamstermat 

I likhet med så å si alle andre levende skapninger, trenger hamstere tilgang til friskt vann til enhver tid. Derfor er det viktig å ha en velfungerende drikkeflaske lett tilgjengelig, og vannet bør skiftes ut daglig. De små pelsdottene har også behov for et balansert kosthold, gjerne bestående av høykvalitets hamsterfôr. Ofte setter de pris på å frukt og grønnsaker som tilleggsfôr, men dette bør gis i små mengder. Bytting av fôr bør alltid foregå gradvis, da raske endringer i fôrtype kan gi mageproblemer og diaré.

En hamster sitter i en hånd. Hva trenger en hamster?

Aktivisering og sosial kontakt

Fra naturens side er hamstere egentlig ment for et liv hvor den må lete etter mat, bygge reder og formere seg. Disse tingene får den ikke gjort når hele livet tilbringes inne i et bur med maten ferdig servert. En hamster som ikke får være i nok aktivitet kan begynne å kjede seg, utvikle atferdsproblemer, eller bli syk og overvektig. Derfor er det viktig at du legger til rette slik at den får daglig mosjon og stimuli. Ta den gjerne med ut på oppdagelsesferd med jevne mellomrom, men pass på å holde et godt øye med den hele tiden. 

De små kroppene kan fort forsvinne inn i sprekker og hull i veggen. Et godt tips for å holde den trygg er å lage en liten innhegning på gulvet, hvor den kan holde på. 

Hvordan bør man håndtere en hamster?

I motsetning til for eksempel hunder, har ikke hamstere behov for sosial kontakt som kos og klapp. De kan likevel venne seg til å tolerere menneskelig håndtering uten å bli redde eller føle seg truet. 

Når man skal håndtere hamsteret må man være forsiktig. De små tassene er skjøre, og hard klemming kan føre til beinbrudd og skader. Vær alltid rolig i tilnærmingen din og unngå å løfte den høyt. Du kan gjerne sitte på gulvet og la den oppsøke deg, og tilby et par godbiter for å vinne dyrets tillit. Pass på at sosialiseringen skjer på hamsterens premisser og i den aktive delen av døgnrytmen, ikke når den har behov for å sove.

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.