Har du blitt katteeier og lurer på hva katten din skal spise? Katters kosthold bør bestå av næringsrik mat og en balansert diett. Akkurat på samme måte som hos oss mennesker spiller matvaner en viktig rolle for et sunt og lykkelig liv. Men hva innebærer dette egentlig for pus? Vi svarer på hva katter spiser!

Innholdsfortegnelse

Nødvendig næring for pelskledde jegere

Katter er i utgangspunktet kjøttetere, og stammer tross alt fra noen av savannens største rovdyr. Selv om din katt kanskje minner mer om et kosedyr enn en løve, er katten din fortsatt avhengig av animalske proteiner- og fett, samt karbohydrater for energi. Dette gjelder på generelt grunnlag, men det finnes også en del individuelle faktorer som påvirker hver enkelt katts behov. 

Faktorer som påvirker kattens ernæringsbehov

Alder og livsstil er to viktige elementer som påvirker hvor mye energi katten forbrenner i løpet i dagen, og dermed også hvor mye mat katten trenger. Samtidig spiller aktivitetsnivå selvfølgelig en rolle, akkurat som hos oss mennesker. 

Alder 

Kattunger har for eksempel behov for å spise ofte, slik at de får den nødvendige næringen de trenger for å vokse og utvikle seg. Samtidig har kattunger et svakere fordøyelsessystem enn voksne katter. Ved å velge mat som er spesielt utviklet for kattunger, sørger du for at det lille nøstet får i seg det den trenger for å bli frisk og glad!

Kastrering 

Kastrering påvirker også i stor grad hvor mye mat pusen trenger. Etter kastrering er det vanlig at kattens appetitt øker med opptil 26%, mens energiforbruket reduseres med opptil 30%. Med andre ord er det ekstra viktig å passe på fôringsvanene rett etter kastrering for å unngå overvekt. Vi anbefaler å velge en fôrtype som er tilpasset kastrerte katter, da dette gjør det mye lettere å holde vekten under kontroll. 

Er du derimot interessert i hva du skal gjøre hvis katten din har dårlig appetitt kan du leser mer om det her

Drektighet

Drektige, eller gravide, hunnkatter trenger ekstra næring. Det krever tross alt en hel del energi å produsere et kattungekull. Mot slutten av drektighet vil faktisk energiforbruket kunne øke med opptil 70%. Fôr spesielt utviklet for drektige katter er derfor optimalt. 

Er du usikker på hvilke faktorer som påvirker din katt? Vi hjelper deg gjerne med kartlegging av ernæringsbehov og personlig kostholdsveiledning! Du kan enkelt bestille time for konsultasjon hos våre dyktige veterinærer hos A-Vet Smådyrsklinikk her. Og for å svare på spørsmålet ditt, hva spiser katter, kan du si at katter spiser animalske proteiner, fett og karbohydrater for energi.

Lær hva katter spiser. Hva spiser katter?

Hva spiser katter: ulike typer fôr

Tørrfôr 

Hva slags type mat som er den beste matchen for akkurat din katt, vil være individuelt. Tørrfôr er likevel et godt utgangspunkt i de fleste katte-dietter, og er også et praktisk alternativ. Vel å merke er det viktig at tørrfôret er av god kvalitet for å gi nok av de viktige næringsstoffene. I tillegg er tørrfôr også fordelaktig for kattens tannhelse, og hjelper blant annet til med å forebygge tannstein. I vår nettbutikk kan du enkelt klikke hjem veterinærgodkjent og næringsrikt tørrfôr!

Våtfôr

Mange liker å supplere med våtfôr, som også har sine fordeler. For eksempel for katter som ikke får i seg nok vann på egen hånd, er våtfôr fint. Her er nemlig væskeinnholdet høyt, og kan ligge på opptil 75 % vann. Samtidig er våtfôr ofte mer smaksrikt enn tørrfôr (les: et deilig herremåltid som de fleste katter setter pris på). Perfekt som belønning eller ekstra kos! Sjekk gjerne ut vårt brede utvalg av våtfor som pus garantert vil elske

Menneskemat og middagsrester

Noe «menneskemat» som kjøtt og fisk, går fint for katter å spise. Likevel er det vanskelig å vite hvor mye næring katten får i seg når man serverer noe annet enn kattemat. Dessuten kan den risikere å bli veldig kresen. En pusekatt som nekter å spise noe annet enn torskefilet er ikke så veldig bra, verken for lommeboka eller kattens helse. I tillegg er det mye menneskemat og krydder som katter ikke tåler. Enkelte matvarer, som for eksempel løk, rosiner og sjokolade, er faktisk direkte farlig. 

Hvor mye mat skal en katt ha? Porsjonsstørrelser og hyppighet

For å holde vekten under kontroll og hindre overfôring, er det viktig å ha størrelsen på matporsjonene i bakhodet. Akkurat hvor mye mat en katt skal ha, avhenger av om den kun spiser tørrfôr eller om det suppleres med våtfôr. For vektkontroll er det optimalt med flere små porsjoner, fremfor større porsjoner. 

Hvor mye tørrfôr katten skal ha i løpet av en dag, avhenger av størrelse og fôrtype. Som regel oppgir fôrprodusenten anbefalt mengde på forpakningen, slik at du enkelt kan måle opp i skålen ved hjelp av en kjøkkenvekt. Merk deg at disse retningslinjene er utenom våtfôr og godbiter, så dersom katten får dette ved siden av må man kanskje justere mengden tørrfôr. Mange godbiter kan fort bidra til å øke det totale kaloriinntaket betraktelig, så her er måtehold et nøkkelord. Ofte står det også på godteriforpakningen hva som er anbefalt maksinntak i løpet av en dag.

Les om årsaker til overvekt hos katter.

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.