«Hunden min spiser mye rart!»

Har du en hund som synes alt som er uspiselig, er en delikatesse? Hunder er nysgjerrige dyr og utforsker omgivelsene sine med nesen og munnen. Slik som små barn putter sand i munnen når de leker i sandkassen, vil valper mer enn gjerne gjøre det samme i kattesandboksen om de får sjansen. Det er jo så mange spennende ting, lukter og smaker å utforske! Selv når valpen blir eldre, vil trangen og nysgjerrigheten til å utforske nye ting på denne måten forbli. Dette er helt normalt – det er når hunden svelger det, at det kan skape trøbbel. Så hva skal du gjøre når hunden spiser gress og stein? Og hvor farlig er det egentlig? 

Innholdsfortegnelse

Er det greit å la hunden spise gress?

Lurer du på hvorfor hunden din spiser gress? Er ikke det egentlig en kattegreie? Selv om det ikke finnes en like god forklaring på hvorfor hunder spiser gress, er dette en nokså vanlig atferd. Gress er ikke farlig eller giftig i seg selv, og selv om gresset har spor av sprøytemidler, er det som regel i så små doser at det ikke vil påvirke hunden. Du bør ikke erstatte gressklipperen med hunden, men det skader ikke å la din firbeinte venn smake på noen gresstrå her og der. Bare legg merke til om hunden ofte kaster opp etter å ha spist gress eller virker litt pjusk etter konsumpsjon. Da bør du kontakte en dyrlege for en undersøkelse om alt er på stell. Er Fido ekstra glad i å tygge på alt som er grønt, er det lurt å ikke ha giftige planter fremme.

Valpen spiser stein – en potensiell fare?

Har du en valp som spiser stein som om det var godbiter? Det kan ofte skyldes på nysgjerrigheten. Det ser jo så gøy ut når du ubevisst sparker småstein der du går på grusplassen! Som regel vil valper vokse det av seg, og en liten stein kan klare å komme seg gjennom fordøyelsessystemet uten problemer. Men i noen tilfeller kreves det kirurgi for å fjerne steinsamlingen fra magen. Det anbefales ikke å la hunden spise eller tygge på stein, da den harde overflaten kan skade tennene.

Hvorfor spiser hunden avføring?

Det er ingen hundeeiere som synes det er særlig appetittvekkende når hunden spiser avføring. Og mer frustrerende blir det når du må løpe etter for at de skal gi slipp. Hunder som spiser avføring, er så vanlig at det har et navn – koprofagi. Det finnes mange grunner til at avføring frister for hunden. Noen ganger skjer det i forbindelse med dotrening, der de vil fjerne beviset innendørs om de er usikre på om de har bæsjet på rett sted. Andre grunner kan være tilknyttet stress, sykdom, understimulering, sult, eller rett og slett at den sterke lukten og smaken skaper en nysgjerrighet som bare må utforskes.

Kan hunder spise is?

Selv om din firbeinte venn vil protestere, bør du unngå å dele desserten din med den. Hunder kan ikke spise is, da deres evne til å fordøye melk er dårlig, i tillegg til at is som regel inneholder store mengder sukker. Dette kan føre til at hunden får diaré og vondt i magen. Heldigvis finnes det også hundevennlig iskrem! Lag din egen ved å for eksempel putte frosne bananer eller epler i en blender. Selv om hunder ikke kan spise iskrem, kan de gjerne få isbiter.

Hva bør hunder absolutt ikke spise?

Siden det finnes så mange ting som er spiselig for oss mennesker, men er dårlig for hundemager, kan det være vanskelig å vite hva hunden ikke kan spise. Noen matvarer er også i grenseland der mengden spiller en stor rolle på hvordan hunden reagerer på det. Andre matvarer kan fint spises, men øker sjansen for overvekt hos hunden.

Eksempler på hva hunder IKKE kan spise:

 • Druer og rosiner
 • Kaffe og andre næringsmidler med koffein
 • Løk og hvitløk
 • Nøtter som makadamianøtter og valnøtter
 • Rått svinekjøtt
 • Sjokolade og kakao

Eksempler på hva hunder kan spise:

 • Agurk
 • Brokkoli
 • Eple uten kjerne og frø
 • Gulrot
 • Paprika
 • Potet
 • Reker
 • Tomat som er moden
 • Quinoa

Hvordan stoppe hunden å konsumere uønskede ting

 • Prøv å identifiser årsaken til hvorfor hunden spiser ting den ikke skal
 • Hold farlige gjenstander som snorer og tau ute av rekkevidde
 • Forsyner hunden seg av kattedoen, kan du sette den høyt oppe, eller et sted der bare katten kommer til
 • En hund som kjeder seg kan begynne å spise ting den ikke skal. Sørg for at den får nok stimuli under dagen med turer, lek og trening
 • Lær hunden hva som er greit å tygge på og ikke. En pinne i skogen ser veldig lik ut som trebeinet på kjøkkenbordet!
 • Tilby alternativer som faktisk er lov å tygge på og spise
 • Ikke kjeft! Kjefting er også oppmerksomhet som kan forsterke atferden. Prøv heller å distrahere hunden med noe annet og gi ros og belønning når den gjør det
 • Lær hunden kommandoer som «la ligge», «slipp» eller «spytt ut»

Pica – en vanlig tilstand hos hunder

Dersom hunden din spiser mye rart, kan det være lurt å være oppmerksom på årsakene bak dette atferdsmønsteret. Selv om hunder utforsker verden gjennom munnen, kommer det til et punkt der higen etter å spise gjenstander, ikke er en del av utforskelsen, men en kompulsiv lidelse. Denne tilstanden heter pica, og i værstefall kan det føre til forgiftning av hunden om den får i seg noe giftig. Årsaken til pica vet vi ikke med sikkerhet, men i noen tilfeller kan det skyldes mangel på viktige mineraler.

Ikke nøl med å ta kontakt med vår veterinærklinikk i Larvik dersom du er usikker på hvordan du skal håndtere hundens atferd. Våre dyktige veterinærer vil alltid gi deg veiledning og omsorg for din firbeinte venn!

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.