Det er ikke uvanlig at hunden klør seg i øret. I likhet med oss mennesker hender det hunden din noen ganger opplever at det klør ulike steder på kroppen. Dette kan være helt normalt og ufarlig, men dersom du har en hund som klør mye øret kan det være tegn på øreproblemer. Vi forklarer hva som kan være vanlige årsaker til at hunden klør i øret!

Innholdsfortegnelse

Hunden klør seg i øret

Sopp i øret hos hund 

En av årsakene til at hunden klør seg mye i ørene er soppinfeksjon. Symptomer på sopp i øret hos hunder kan variere, og i tillegg til kløe kan man også ofte se en forhøyet produksjon av ørevoks. Likevel er dette symptomer som også overlapper med andre øreproblemer, og det er derfor viktig med en veterinærundersøkelse for å stille riktig diagnose. 

Behandling av sopp i øret hos hund

Selv om soppinfeksjoner i øret er nokså vanlig hos hunder, kan det være ubehagelig for den firbeinte Et veterinærbesøk er som sagt nødvendig for å utelukke andre sykdommer og finne riktig behandlingsplan, da det finnes flere ulike typer soppinfeksjoner som krever forskjellig behandling. Hos veterinæren undersøkes hundens ører og det vil bli tatt prøver for å identifisere hvilken type sopp som er årsaken til infeksjonen. Behandlingen er ofte medisin i form av øredråper eller salver med soppdrepende midler. 

Vanlige symptomer på sopp i øret hos hund 

I tillegg til ørekløe er det også noen andre vanlige symptomer på soppinfeksjon. Andre symptomer omfatter: 

 • Overproduksjon av ørevoks. Ofte tykk, mørk og med en karakteristisk lukt.
 • Rødhet og hevelse
 • Utflod fra øret. Kan være gulaktig, grønnaktig eller brungul i farge og ha en uvanlig lukt.
 • Nedsatt hørsel 
 • Hunden kan vise tegn på smerte eller ubehag når ørene berøres eller håndteres
En hund med allergi, les symptomene her. Hund og allergi. Hunden klør seg i øret.

Ørebetennelse hos hund

Visste du at også hunder kan få ørebetennelse? Faktisk er ørebetennelse hos hund en vanlig plage, som vi veterinærer støter på jevnlig. Omtrent 20-50 % av norske hunder og 10 % av kattene våre rammes av ørebetennelse en eller flere ganger i livet. Les videre for å lære om hvordan du kan identifisere tegn på ørebetennelse hos hunden din, og hva bør du gjøre dersom du mistenker at hunden har fått ørebetennelse. 

Årsaker til ørebetennelse hos hund 

Ørebetennelse hos hunder skyldes vanligvis en økt vekst av bakterier eller sopp i hundens øregang. Denne økte veksten har typisk sammenheng med ulike underliggende årsaker, som for eksempel:

 • Overflødig hår i øregangen, fuktighet eller opphopning av ørevoks
 • Hyppig eller overdreven pirking og rengjøring av et normalt sunt øre
 • Infeksjon med øremidd
 • Tilstedeværelse av fremmedlegemer i øregangen
 • Underliggende allergiske reaksjoner
 • Hormonforstyrrelser, som for eksempel lavt stoffskifte
 • Polypper eller svulster i øregangen

Akutt og kronisk ørebetennelse 

Hunder kan oppleve både akutt ørebetennelse, og utvikle mer vedvarende kroniske betennelsestilstander.

I akutte tilfeller vil hunden vanligvis vise tegn til kløe og rødhet i øregangen. Økt produksjon av ørevoks eller brunaktig sekret i øregangen er heller ikke uvanlig. Som eier kan man ofte legge merke til at øret har en annerledes lukt enn normalt.

Dersom akutte øreproblemer ikke blir behandlet riktig, kan tilstanden utvikle seg til å bli kronisk. Kronisk ørebetennelse er som regel mer smertefull enn kløende, og det er vanlig å legge merke til endringer i sekretet. Øret kan bli betent, hovent og svært smertefullt. Smertene kan bli så intense hos hunden at de forstyrrer både nattesøvn og reduserer dens livskvalitet betydelig.

Dersom hunden går lenge med ubehandlet ørebetennelse, øker risikoen for at trommehinnen sprekker og infeksjonen kan spre seg til mellomøret. Dette kan også føre til permanente skader i øregangen, noe som igjen kan resultere i økende problemer for hunden over tid. Spesielt hos spanielraser kan det dannes arrvev i ørene, og føre til at øregangene blir trange. Derfra vil ørefunksjonen gradvis reduseres, og det kan bli nødvendig med kirurgi for å få kontroll over situasjonen.

Til tross for at ørebetennelse er vanlig og som regel ufarlig bør tilstanden altså tas på alvor, da ubehandlet ørebetennelse over tid kan føre til permanent skade i hundens øre. Den vanligste årsaken til kroniske tilstander er manglende tidlig undersøkelse av akutte problemer.

Symptomer på ørebetennelse hos hund

For å kunne oppdage ørebetennelse og sørge for at hunden får riktig behandling, er det lurt at du som eier gjør deg kjent med tegn og symptomer. Noen av de vanligste symptomene på ørebetennelse hos hunder er:

 • Hyppig risting på hodet eller en skjev hodeholdning
 • Synlig opphopning av ørevoks i øregangen, ofte med en brunlig til gul farge
 • Hunden klør seg i øreområdet eller forsøker å gni ørene mot bakken
 • En uvanlig lukt som kommer fra ørene
 • Rødhet og irritasjon i huden på innsiden av ørene
 • Smerte oppleves når ørene blir berørt
 • Forekomst av skorper eller hårtap rundt ørene
 • Hevelser i ørene
 • Balanseforstyrrelser
 • Redusert hørsel

Diagnose og behandling av ørebetennelse

Ved veterinærundersøkelse vil øregangen bli nøye inspisert ved hjelp av et otoskop, et lite apparat som brukes for å undersøke øregangen og trommehinnen. Vanligvis tas det også en prøve fra ørevoks eller puss i øregangen, som deretter blir analysert under et mikroskop. Basert på resultatene av disse undersøkelsene vil veterinæren fastslå den mest hensiktsmessige og effektive behandlingen for din hund. 

De fleste tilfeller av ørebetennelse behandles med lokalbehandling, som inkluderer bruk av øredråper eller ørerens. Veterinæren vil gi deg opplæring i hvordan du utfører denne rengjøringen for å oppnå best mulig resultat av behandlingen. Du kan lese mer om hvordan vi behandler ørebetennelse hos hund her.

Andre øreplager hos hunder

Det finnes også andre potensielle årsaker til hvorfor hunden klør seg mye i øret. For eksempel kan kløen komme av matintoleranse, allergi, øremidd eller fremmedlegeme. Det er vanskelig å finne riktig årsak uten en veterinærundersøkelse. Vi anbefaler derfor å ta med hunden til dyrlegen dersom du opplever at den klør seg unormalt mye i ørene. Hos vår klinikk kan du enkelt bestille time på nett. 

Det er viktig å merke seg at ubehandlede øreproblemer hos hunder kan føre til kroniske og permanente plager som ikke kan reverseres.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.