Hund som halter

Har du en hund som halter? Det er ikke uvanlig for hundeeiere å oppleve at hunden begynner å halte. Grunner til at hunden halter, er ofte fordi det er noe som gjør vondt, men det kan også hende beinet ikke helt fungerer som det skal uten at smerte er involvert. Årsakene er mange og varierer veldig. Noen ganger skyldes det noe så lite som et insektstikk, men det kan også være på grunn av et beinbrudd eller sykdom. Det er ikke alltid like lett som hundeeier å vite om man skal vente og se om det går over av seg selv. Vi forklarer ulike årsaker til at hunden din halter, hva du bør gjøre og når det på tide å kontakte veterinær.

Symptomer på halthet

Hundens halthet kan variere avhengig av hva som er årsaken. Noen hunder kan halte lett, mens andre kan vise mer alvorlige symptomer, slik som tydelig ubehag, skjelving eller at de unngår å legge vekt på beinet. Andre symptomer til halthet er om hunden slikker seg på poten, endret atferd og apetitt, eller at den ikke vil sette seg på beina. Siden halthet hos hund kan variere i intensitet og komme og gå, er det lurt å være oppmerksom på endringer i hundens ganglag.

Årsaker til at hunden halter – er det et alvorlig problem?

Hunder kan halte på forben etter hvile, eller den kan halte på bakbeina etter aktivitet. Haltheten kan også komme plutselig, eller gradvis bli verre. Ulike grunner til haltingen kan se helt likt ut, og sammenhenger som ikke alltid er like åpenbare kan også være en årsak til halting. Derfor er det vanskelig å vurdere om haltingen kommer av et alvorlig problem. Årsaker til hund som halter, kan blant annet være:

  • Skader og traumer

  • Forstuing eller strekk

  • Kutt eller gjenstand under poten

  • Avrevet klo eller kloskader

  • Leddproblemer, slik som artrose eller hoftedysplasi

  • Muskelspasmer 

  • Hudsykdommer og allergi

  • Tarmbetennelse

  • Annen sykdom eller infeksjon

  • Medfødt misdannelse

 

Når bør du kontakte veterinær om hunden plutselig halter?

Opplever du akutt halthet som følge av et uheldig fall eller ulykke, bør du søke veterinærhjelp med en gang. Du bør ikke vente mer enn en dag dersom beinet hovner opp, hunden viser tegn til smerter og ubehag, eller ikke tråkker på beinet i det hele tatt. Det er forskjell på hunder i vekst og voksne hunder. Har du en voksen hund som halter litt, er det greit å avvente litt for å se hvordan det går. Dersom haltheten ikke går over, eller kommer og går, bør du ta kontakt med veterinær. En hund i vekst som halter bør sjekkes hos veterinær med en gang.

Årsaker til hvorfor hunder din halter. hund som halter

Hva skjer hos veterinæren?

Hos veterinæren kan du forvente at vi lytter og stiller spørsmål for å få et helhetlig bilde av situasjonen. Deretter vil vi mønstre hunden, som vil si at vi observerer hvordan hunden beveger seg. Dette kan være hvordan den går normalt, traver eller går i sirkler eller i trapper. Vi kjenner og klemmer grundig over kroppen på bein, rygg og nakke. Noen ganger finner vi årsaken til haltingen ganske raskt, mens andre ganger behøves det flere undersøkelser, som røntgen, ultralyd, CT, MR, blodprøve eller celleprøve. Ettersom halthet hos hunden bare er ett symptom til flere diagnoser, finnes det ikke én måte å behandle en hund som halter. Noen ganger holder det med ro og smertestillende for at hunden skal bli friskmeldt, mens andre ganger kan kirurgi være nødvendig.

Hvordan forebygge halting

For å forebygge at hunden din begynner å halte, er den beste måten å gi den regelmessig mosjon. La den få i seg kvalitetsfôr og pass på at hunden ikke blir overvektig. Om klørne til hunden ikke slipes ned naturlig av seg selv, må du hjelpe til med potestellet. Klipping av klør hos hund hindrer at de vokser seg for lange slik at de brekker eller vokser inn i potene og fører til smerte. Trenger du hjelp med kloklippingen eller har andre spørsmål omkring ditt kjæledyr er du mer enn velkommen til vår veterinærklinikk i Larvik! Vi vil hjelpe deg å forebygge haltet hos hund.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.