Huggormbitt er dessverre ganske vanlig om sommeren. Allerede nå i mars har det kommet meldinger om observasjon av hoggorm i Norge. Hoggormbitt er mest vanlig fra mars -oktober, men oftest ser vi huggorm om våren.

Nyter Vårsola

Hoggormen ligger gjerne og soler seg for å få opp kroppstemperaturen i vårsola. I april og mai måned er det større risiko for å tråkke på en hoggorm eller at hunden kan løpe over den.
Katter er mindre utsatt for slangebitt enn hunder.
Huggormen biter ikke dersom den ikke føler seg truet.

Huggorm ligger i solen. huggormbitt er dessverre ganske vanlig om sommeren.
Hoggormen elsker sol Du kan lett møte på en hoggorm på en solrik plass. Hoggormen er vekselvarm og klarer ikke å opprettholde en jevn temperatur over tid. Den søker seg derfor til varme plasser på våren.

Hva gjør du hvis hunden eller katten din har fått et huggormbitt?

Hold hunden din i ro ca 30 minutter før dere begynner å gå. Giften sprer seg raskt fra bitt og ut i kroppen ved bevegelse. Og hvis det er mulig bør du bære/løfte hunden eller katten til bilen.
Du bør ikke legge trykkbandasje eller prøve å suge ut giften fra bittstedet. La det være. Kontakt alltid veterinær så fort som mulig.

Symptomer

Katter og hunder behøver ikke vise umiddelbare symptomer. Giften kan påvirke hjertet, lever og nyrer litt senere.

OBS! Ikke gi hunden kortison tabletter. Du kan gi antihistaminer som du får kjøpt hos oss. Man kan også kjøpe en beholder som er laget for disse antihistamin pillene. Denne kan festes på halsbåndet slik at den alltid er tilstede. 
Dersom bittet rammer luftveiene kan pustevansker forekomme, dermed kan antihistamin hjelpe for å dempe en eventuel hevelse som forhindrer pusten.

Behandling hos veterinær

Hos veterinæren vil hunden/katten din undersøkes grundig og som oftest legges på væskebehandling. Vi gir også smertestillende og antihistaminer dersom den allerede ikke har fått det av eier.
Noen bitt er tørre bitt, dvs at giften ikke er sprøytet inn. Da vil hunden ligge til observasjon på dyreklinikken i flere timer.
Motgift kan også gis og kan være en svært effektiv behandling.

Website | + posts