Nyter Vårsola

Hoggormbitt hos hund er dessverre ganske vanlig om sommeren. Det samme hjelder hoggormbitt hos katt. Allerede i mars pleier det å komme meldinger om observasjon av hoggorm i Norge. Hoggormbitt er mest vanlig fra mars -oktober, men oftest ser vi hoggorm om våren.

Hoggormen ligger gjerne og soler seg for å få opp kroppstemperaturen i vårsola. I april og mai måned er det større risiko for å tråkke på en hoggorm eller at hunden kan løpe over den.
Katter er mindre utsatt for slangebitt enn hunder. Hoggormen biter ikke dersom den ikke føler seg truet. Hoggormen elsker sol. Du kan lett møte på en hoggorm på en solrik plass. Hoggormen er vekselvarm og klarer ikke å opprettholde en jevn temperatur over tid. Den søker seg derfor til varme plasser på våren.

Innholdsfortegnelse

Hva gjør du hvis hunden eller katten din har fått et hoggormbitt?

Hold hunden din i ro ca 30 minutter før dere begynner å gå. Giften sprer seg raskt fra bitt og ut i kroppen ved bevegelse. Og hvis det er mulig bør du bære/løfte hunden eller katten til bilen.
Du bør ikke legge trykkbandasje eller prøve å suge ut giften fra bittstedet. La det være. Kontakt alltid veterinær så fort som mulig.

Symptomer ved hoggormbitt hos hund og katt

Katter og hunder behøver ikke vise umiddelbare symptomer. Giften kan påvirke hjertet, lever og nyrer litt senere.

Når en hund eller katt blir bitt av en hoggorm, kan det oppstå ulike symptomer. Vanlige tegn inkluderer hevelse og smerte på bittstedet, rødhet og blåmerker, slapphet, kvalme, oppkast og nedsatt appetitt. Noen dyr kan også utvikle pusteproblemer, blødninger eller nevrologiske symptomer som muskelskjelvinger eller lammelser.

OBS! Ikke gi hunden kortison tabletter. Du kan gi antihistaminer som du får kjøpt hos oss. Man kan også kjøpe en beholder som er laget for disse antihistamin pillene. Denne kan festes på halsbåndet slik at den alltid er tilstede.
Dersom bittet rammer luftveiene kan pustevansker forekomme, dermed kan antihistamin hjelpe for å dempe en eventuel hevelse som forhindrer pusten.

Hvis du mistenker at hunden eller katten din har blitt bitt av en hoggorm, er det viktig å handle raskt. Først og fremst bør du prøve å holde dyret i ro for å redusere spredningen av giften. Unngå å massere eller suge ut giften fra bittstedet, da dette kan forverre situasjonen. Kontakt umiddelbart veterinæren din for veiledning og instruksjoner.

Behandling hos veterinær

Hos veterinæren vil hunden/katten din undersøkes grundig og som oftest legges på væskebehandling. Vi gir også smertestillende og antihistaminer dersom den allerede ikke har fått det av eier. Noen bitt er tørre bitt, dvs at giften ikke er sprøytet inn. Da vil hunden ligge til observasjon på dyreklinikken i flere timer. Motgift kan også gis og kan være en svært effektiv behandling.

Forebyggende tiltak

For å minimere risikoen for hoggormbitt hos hunder og katter, er det viktig å ta noen forebyggende tiltak. Hold dyrene i bånd eller tett under oppsyn når de er ute i områder med kjent hoggormforekomst. Unngå å la dem utforske busker, høygress eller steinete områder hvor hoggormene ofte holder til. Det finnes også vaksiner tilgjengelig som kan redusere alvorligheten av en hoggormbitt, så snakk med veterinæren din om dette.

Oppfølging og restitusjon

Etter behandling for hoggormbitt vil dyret trenge riktig oppfølging og restitusjon. Følg veterinærens instruksjoner nøye angående medisinering, sårstell og fysisk aktivitet. Hold øye med eventuelle endringer i dyrets tilstand og kontakt veterinæren hvis du merker noe unormalt. Det kan ta tid for dyret å komme seg helt etter et hoggormbitt, så vær tålmodig og gi dem den nødvendige omsorgen og støtten de trenger.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.