Heteslag hos hund

Sommeren er straks her og i den forbindelse vil vi minne om å tenke på dyrenes sikkerhet i varmen. Dyr blir raskt overopphetet og enkelte raser er særlig utsatt. Mops, bulldog, shihtzu og andre raser med korte snuter er blant dem man skal passe ekstra godt på i varmen. Det viktigste steget i behandlingen av heteslag er å faktisk gjenkjenne det.

Hunder har ikke svettekjertler på kroppen slik som oss mennesker, bortsett fra noe under potene. Disse svettekjertlene fungerer dårlig til å bli kvitt varme. Hunder peser for å kjøle seg ned i form av såkalt dødrom. Luft passerer luftveiene, men det skjer ingen gassutveksling. Andre risikofaktorer er blant annet overvekt, mye pels og hjertesykdom.

Innholdsfortegnelse

Ha alltid frisk vann tilgjengelig

Dersom man skal drive med høy aktivitet anbefales det å gjøre dette på morgenen eller kveld og ikke når sola står høyest på himmelen. Ha alltid friskt vann tilgjengelig hele døgnet. Den største risikofaktoren er uforsiktige eiere. Hunder forlatt i varm bil er den vanligste årsaken til overoppheting hos hunder.

Symptomer

Hunder er følsomme overfor varme og kan være utsatt for heteslag i varme værforhold eller i omgivelser med begrenset luftsirkulasjon. Heteslag er en alvorlig tilstand som kan være livstruende for hunden din, og det er derfor viktig å være oppmerksom på symptomene. Ved å være klar over tegnene kan du raskt reagere og ta de nødvendige tiltakene for å redde hundens liv. Her er noen vanlige symptomer på heteslat hos hunder:

  1. Overdreven pesing og tung pust: Hunder som lider av overoppheting, vil ofte pese overdrevent og ha problemer med å puste. Pusten kan bli rask og hørbar, og hunden kan virke anstrengt.

  2. Røde slimhinner: Når hunden blir overopphetet, kan tannkjøttet og slimhinnene bli røde eller til og med blålige. Dette indikerer dårlig oksygentilførsel og kan være et tegn.

  3. Slapphet og svakhet: En hund med heteslag vil ofte virke svak, slapp og uinteressert i omgivelsene. Den kan ha problemer med å stå eller gå, og den kan til og med kollapse.

  4. Oppkast og diaré: Heteslag kan føre til fordøyelsesproblemer, som oppkast og diaré. Dette skyldes at hundens kropp prøver å kvitte seg med overskuddsvarme.

  5. Høy kroppstemperatur: Hunder har normalt sett en kroppstemperatur mellom 38 og 39,2 grader Celsius. Ved heteslag kan kroppstemperaturen stige til farlige nivåer, ofte over 40 grader Celsius. Det er viktig å merke seg at en hund kan ha heteslag selv om den ikke har en ekstremt høy temperatur.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha heteslag, er det viktig å handle raskt. Først og fremst må du flytte hunden til et kjøligere område med skygge og god luftsirkulasjon. Gi den tilgang til friskt og kaldt vann, men unngå å tvinge den til å drikke. Prøv å kjøle ned hunden forsiktig ved å plassere fuktige, kalde håndklær eller isposer på dens mage, lyske og poter. Du bør umiddelbart kontakte veterinæren din for profesjonell hjelp og veiledning.

Husk at dette er en potensielt livstruende tilstand, og forebygging er alltid bedre enn å behandle. Unngå å la hunden være ute i ekstrem varme, gi den rikelig med skygge og friskt vann, og unngå å trene eller aktivere den i varmen. Vær oppmerksom på hundens velvære og symptomer for å sikre dens helse og sikkerhet.

TidTemperatur uteSkygge/solTemperatur i bil
08.3014°CSkygge19°C
09.3018°CSkygge38°C
10.3020°CBlandet47°C
11.3020°CSol58°C
12.0023°CSol62°C
13.3022°CSol85°C

Tegn på heteslag

Etter hvert som de blir mer overopphetet vil de få heteslag. Da kan dyret kollapse, miste balansen eller miste bevisstheten. Det viktigste steget i behandlingen er å faktisk gjenkjenne det. Deretter kontakter du eller andre tilstede en veterinær mens dere begynner å kjøle ned dyret, men ikke kjøl ned for raskt! Start alltid med å fjerne dyret fra den varme sonen, finn skygge og gjerne et område som er ventilert.

Illustrasjon for hvordan man oppdager heteslag hos hund med en liste over symptomer. Heteslag hos hund
Oppdage heteslag hos hund - liste med symptomer - Kilde mattilsynet.no
En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.