Du har kanskje hørt om hofteleddsdysplasi, men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om hunden din behøver HD-røntgen? HD-røntgen for hund er en skånsom og presis røntgenundersøkelse som fokuserer spesifikt på hundens hofter. Denne metoden er en standard prosedyre for å vurdere graden av hoftedysplasi og kan hjelpe veterinærer med å utarbeide en behandlingsplan for å forbedre hundens livskvalitet. Under en HD-røntgen for hund vil dyret bli plassert i en behagelig stilling, og bilder av hoftene vil bli tatt fra ulike vinkler. Vi vil nøye analysere bildene for å vurdere tilstanden til hofteleddene og graden av dysplasi. HD-røntgen for hund er en rask og smertefri prosedyre som gir verdifull informasjon for oss.

En tidlig diagnose av hoftedysplasi gjennom HD-røntgen for hund kan bidra til å forhindre videre utvikling av lidelsen og redusere smerte og ubehag for dyret. Tidlig intervensjon kan også gi muligheten for behandlingsalternativer som fysioterapi, medisiner eller i noen tilfeller kirurgi. Derfor er HD-røntgen for hund et viktig verktøy for å sikre en god livskvalitet for våre pelskledde familiemedlemmer.

Innholdsfortegnelse

Hvilke hunder kan utvikle HD?

Alle hunder kan få HD, men det er vanligst hos mellomstore og store hunderaser. For å få oversikt over og redusere forekomsten av HD hos hund gjøres et stort internasjonalt arbeid med å screene for sykdommen.

Dette innebærer at det tas røntgenbilde av et stort antall hunder når de er over ett år. Bildene sendes så til et avlesningspanel som leser av bildene og gir en HD-grad ut ifra internasjonale gitt kriterier.

HD graderes fra fri (A og B), svak (C), middels (D) til sterk (E) grad av HD. Hos norske hunder rapporteres så HD-graden inn til NKK som benytter den til å generer en såkalt HD-indeks som brukes i avlsarbeidet. En hunds HD-grad og -indeks ligger fritt tilgjengelig på NKK’s sider.

Hva må du huske før veterinærbesøket for HD-røntgen av hunden din?

Riktig alder på hund

Hunden må være over 12 måneder ved HD-røntgen. Hos noen større raser kreves det at de er over 18 måneder. Per 17.02.22 gjelder dette følgende raser:

 • Bullmastiff
 • Bordeaux dogge
 • Grand danois
 • Leonberger
 • Maremma
 • Engelsk mastiff
 • Napolitansk mastiff
 • Newfoundlandshund
 • Landseer
 • Pyreneerhund
 • Sanktbernhardshund

Finn en godkjent veterinær

HD-røntgen må tas hos veterinær som er godkjent og har avtale for dette gjennom NKK. Denne godkjennelsen innebærer at veterinæren har gjennomgått et eget HD- og AD-kurs i regi av NKK og Veterinærforeningen. Alle våre veterinærer ved A-Vet Smådyrklinikk er godkjente og har avtale med NKK.

Bestill time for HD-røntgen av hund

Ring eller send mail for å sette opp en time for HD-røntgen av hunden din. Da kan du samtidig stille de spørsmål du eventuelt har samt få et prisoverslag. 

Bestille avlesning hos NKK

Før røntgenbildene kan tas må du bestille en rekvisisjon hos NKK. Dette gjøres via «Min side» på nkk.no. Brukerveiledning for hvordan du bestiller rekvisisjon finner du på her.

Bedøvelse hos veterinær

For at bildene skal tas på riktig måte må hunden få en kort narkose. Veterinæren kommer derfor alltid til å ta en rask helsesjekk (ser på slimhinner, lytter på hjertet, kjenner på puls) før hunden får en sprøyte med bedøvelsesmiddel. Hunden blir da trøtt i løpet av 5-15 minutter, og når den er trøtt nok tar veterinæren med seg hunden bak i klinikken. Der barberes et lite område på frambeinet og det blir lagt et venekateter. Via venekateteret får hunden narkosemiddel rett i blodåren. Deretter tas røntgenbildene og veterinæren ser over disse før de sendes til NKK for avlesning. Hunden får «motgift» mot bedøvelsesmiddelet og våkner oftest raskt etterpå. Venekateteret blir tatt ut og det settes et lite plaster der det har sittet.

Hva skjer etter veterinærbesøket?

Det er ikke uvanlig at hunden er litt «groggy» etter narkosen. Den kan få mat så snart den kan gå rakt og du kan ta bort plasteret. Det er fint om dere tar det litt rolig samme dag som bildene ble tatt, det vil si ingen lange turer eller vill herjing.

Når bildene er mottatt og avlest hos NKK får du en epost med resultatene. Resultatet publiseres av NKK på DogWeb.

Ønsker du å bestille time til HD-røntgen for hund? Ring oss, send mail eller bestill time på knappen under.

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.