Hårball hos katt

 Er det noe katter er kjent for, er det å være renslige! Katten slikker pelsen sin ren, opptil flere ganger daglig, noe som medfører at de svelger litt hår. Vanligvis går hårene rett gjennom tarmen uten problemer, eller kaste opp en hårball i ny og ne. I mer sjeldne tilfeller kan hårballene i kattens mage og tarm skape en blokkering som får litt mer alvorlige konsekvenser. Du behøver ikke å bekymre deg dersom katten kaster opp hårballer innimellom, da det er særlig vanlig hos katteraser med mye pels. Les mer om hårball hos katt, hva du gjør om den skaper en blokkering og hvordan du kan redusere hårballene hos pus i vår veterinærblogg!

Innholdsfortegnelse

Hva er en hårball og hvordan ser den ut?

En hårball er en samling med kattepels i magesekken eller i tarmen hos katten. Dette har pus fått i seg gjennom sitt daglige stell. Har du vært vitne til at katten har en hårball i oppkastet sitt, vil du se at den er avlang i formen, nesten som en stor snegle. Hårballen kommer gjerne opp sammen med litt væske eller det siste den spiste. Grunnen til at katten kaster opp hårballene, er fordi keratinen i pelsen ikke brytes ned i tarmkanalen og må dermed enten ut gjennom oppkast eller bli med i avføringen.

Langhåret brun og hvit katt pleier seg selv. Hårball hos katt.

Årsaker til at katten kaster opp hårballer 

Å stelle og vaske seg med tungen er en stor del av det som står på dagsagendaen til pus. Når katten vasker seg med den ru tungen sin vil pelsen skinne, samtidig som den stimulerer produksjonen av sekreter i huden som holder pelsen vannavstøtende. Tungen har små tagger som gjør det enklere å fjerne løs hår fra pelsen, men dette gjør det samtidig vanskeligere å få vekk håret fra tungen. Katten kan også finne på å stelle andre kattekompsier og dermed få i seg ekstra løs pels fra andre kattevenner. Har din firbeinte venn en kronisk tarmsykdom som gjør at tarmkanalen ikke fungerer helt som den skal, kan dette føre til økt risiko når katten danner hårballer eller at hårballer dannes oftere. Økt hårballdannelse kan også oppstå i tilfeller der katten har en allergi som fører til hudproblemer eller generelle problemer som medfører økt stell av pelsen.

Er hårball hos katt farlig?

Om samlingen av hår klarer å komme seg helskinnet gjennom en av endene, det vil si via oppkast eller avføring, er en hårball hos katt sjeldent farlig. Men er pus så uheldig og får en blokkering på grunn av den kompakte pelssamlingen, må du ta kontakt med veterinær for å få hjelp til å løse den opp eller få fjernet den kirurgisk. Du bør også ta kontakt med veterinær dersom katten kaster opp hårballer veldig ofte. Holder du til i Larvik, er du alltid velkommen i vår A-Vet veterinærklinikk for råd og behandling!

Symptomer på at din katt har en hårball som sitter fast

Symptomer på en hårball som sitter fast, slik som oppkast eller forstoppelse, kan ligne andre tilstander også. Derfor er det lureste å kontakte en veterinær slik at vi kan hjelpe deg å vurdere situasjonen for riktig behandling. Symptomene på at katten har en hårball som sitter fast kan være at katten:

  • Kaster opp 
  • Forsøk på oppkast eller brekninger
  • Har endret atferd eller allmenntilstand
  • Har minsket matlyst
  • Har endret pustemønster eller frekvens
  • Ikke har hatt avføring

Behandling og forebygging av hårballer for kattens velvære

Daglig pelsstell

En hyggelig måte å redusere hårballer hos katten din på, er å gi en hjelpende hånd med pelsstellet. Dette er spesielt viktig for langhårede katter som for eksempel norsk skogskatt, perser, ragdoll eller maine coon, så her kan det være lurt å gjøre katten vant til å bli børstet fra den er liten. Børster du katten jevnlig for å fjerne løse hår, dette vil minske pelsen den svelger under kattevasken.

Kattefôr mot hårballer

Det finnes mange ulike kattefôrtyper som katten kan spise. Har du en langhåret katt, kan det være lurt å velge et fôr som hindrer utviklingen av hårballer. Dette er gjerne kattefôr med høyere fiberinnhold som hjelper håret gjennom tarmene. Det finnes også kosttilskudd på markedet mot hårballer.

Kattegress mot hårballer

Mange sverger til å plante kattegress for å hjelpe katten å få ut hårballene. Katten har nemlig ikke de nødvendige enzymene i fordøyelsessystemet for å kunne bryte ned alt gresset de spiser. Dette kan føre til at katten kaster opp hårballene i magen. Kattegresset inneholder også noe fiber, som bidrar til å fremme kattens fordøyelsessystem og reduserer risikoen for forstoppelse.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.