Forgiftning hos hund
Forgiftning hos hund er en alvorlig tilstand, og kan potensielt være dødelig. Det kan skyldes inntak av giftige stoffer eller matvarer som er farlige for hunder. Som hundeeier er det viktig å være oppmerksom på farene som lurer i vårt daglige liv, og unngå forgiftning. Dersom du mistenker at hunden har fått i seg noe giftig eller viser tegn på forgiftning bør du kontakte veterinær umiddelbart. Les mer for å lære om de vanligste symptomene på forgiftning hos hund, og noen av de vanligste årsakene.
Innholdsfortegnelse
Symptomer på forgiftning hos hund
Hvis hunden har fått i seg noe giftig og blitt syk, kan symptomene variere avhengig av hvor mye av det giftige stoffet som er inntatt. Vanlige symptomer er ofte oppkast, diaré, urolig oppførsel, tap av appetitt, pustevansker, og i alvorlige tilfeller, bevisstløshet eller kramper. Som regel kommer symptomene mellom 4 til 24 timer etter inntaket.
Hva er giftig for hunder?
Det kan være vanskelig å vite hva som forårsaker forgiftningen hos hunder. Enkelte midler virker kanskje innlysende at er giftig, som for eksempel rottegift og glykol (frostvæske). Det finnes imidlertid en rekke andre giftige midler og matvarer som er trygge for oss mennesker, men farlig for firbeinte venner. For eksempel er finner man giftstoffer i ulike planter, medisiner, matvarer og husholdningsprodukter. Blant annet kan sjokolade, druer og rosiner, løk, hvitløk, avokado, alkohol og xylitol (et søtningsmiddel funnet i sukkerfri matvarer) være farlige for hunder. Hvis hunden din har inntatt noen av disse stoffene, er det viktig å ta kontakt med din nærmeste dyrlege så fort som mulig.
Sjokolade
Hunder tåler ikke sjokolade, og reagerer på stoffet teobromin. Det skal ikke store mengdene til før nervesystemet settes i gang. Mørk sjokolade er verst, og kun et par biter er nok til å gi symptomer på sykdom hos hunden. Typiske symptomer på sjokoladeforgiftning er økt kroppstemperatur, økt hjertefrekvens og arytmi, kramper, sjangling, oppkast og diaré. Også lys sjokolade kan være farlig i større mengder.
Rosiner og druer
Rosiner og vindruer kan være skadelig for hundens nyrer, og det er individuelt hvor mye som skal til før hunden blir forgiftet. For enkelte kan selv én rosin være nok, og gi symptomer som oppkast, diaré, magesmerter og sløvhet.
Xylitol
Xylitol er et søtningsmiddel som ofte er å finne i blant annet sukkerfri tyggegummi og godteri. Stoffet kan være svært giftig selv i små mengder, og kan være dødelig dersom forgiftning ikke oppdages tidlig nok. Symptomene kommer raskt, omtrent en time etter inntak.
Rottegift
Det er kanskje ikke så rart at rottegift er farlig for hunder, med tanke på at stoffet brukes til å ta livet av rotter. Symptomer på forgiftning er at hunden blir slapp, sløv, nedsatt allmenntilstand, neseblod, blodig diaré eller blodig oppkast. Gjerne kommer disse først etter noen dager.
Glykol (frostvæske)
Glykol er noe av det farligste en hund kan få i seg og finnes blant annet i vindusspylervæske, kjølevæske og bremsevæske. Selv en liten mengde kan være dødelig, og symptomene på forgiftning kan variere ut fra alvorlighetsgrad. Det tas raskt opp og etter kun 3 timer vil blodet ha maks konsentrasjon. De første tegnene på glykolforgiftning vises ofte i form av slapphet, ukoordinert gang og oppkast. Noen ganger kan dyret vise tegn til bedring etter en stund, men ikke la deg lure! Dersom du mistenker at hunden har fått i seg frostvæske må du kontakte veterinær umiddelbart.
Les mer om glykolforgiftning her!
Legemidler
Det finnes også ulike legemidler for mennesker, som hunder ikke tåler. For eksempel kan vanlig smertestillende som Paracet være giftig for hunden din. Derfor er det viktig å passe på at du ikke lar smertestillende tabletter ligge på benken, eller mister dem på gulvet etc. Symptomene kommer som regel etter noen dager.
Løk
Selv om løk er en smakfull grønnsak for oss mennesker, kan faktisk alle typer løk være giftig for hunder. Den inneholder nemlig giftstoffer som skader røde blodlegemer, og kan gi symptomer som blodig urin, hvite slimhinner eller føre til at hunden ikke spiser. Dette gjelder både rå og varmebehandlet løk.
Bolledeig
Bolledeig er kanskje noe man forbinder med koselige stunder og hygge, men dersom hunden får i seg en bit av en ubevoktet bolledeig kan det bli alt annet enn hyggelig. Deigen kan nemlig gjære i magen og dermed gi symptomer som minner om berusning. Det trenger ikke nødevdnigvis være livsfarlig, men kan være svært ubehagelig for hunden.
Giftstoffer i naturen (sopp, planter og alger)
Det er ikke bare kjemisk fremstilte produkter og matvarer som kan være giftig for den pelskledde vennen. Man finner potensielle farer også ute i naturen. Ulike sopparter kan, på samme måte som for oss mennesker, være giftige. Symptomene på forgiftning og alvorlighetsgrad vil da variere avhengig av mengde og type sopp som er inntatt.
Enkelte planter og alger, som for eksempel barlind og blågrønnalger, kan også være svært giftig. Det er derfor viktig at du som eier følger godt med på hunden når dere er ute på tur. Hos Felleskatalogen finner du en oppdatert liste over giftige planter, slik at du kan holde oversikt over naturens trusler.
Les mer om blågrønnalger og forgifting her!
Forebygging av forgiftning hos hund
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge forgiftning hos Fido, er selvsagt å sørge for at giftige produkter, matvarer, planter og husholdningsprodukter er utenfor hundens rekkevidde. Når det er sagt, hender det at ulykken er ute til tross for at alle forholdsregler er tatt. Derfor er det viktig at du til enhver tid er observant på eventuelle symptomer og atferdsendringer hos det pelskledde familiemedlemmet ditt. Ha alltid kontaktinformasjon til din nærmeste veterinærklinikk tilgjengelig. Dersom du befinner deg i Vestfoldområdet, prioriterer vi alltid akutte tilfeller i vår klinikk. Vi har også egen akuttvakt på lørdager fra kl. 10 – 15.
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.