Flåtten er her – bor du i Vestfold er du særlig utsatt!

Flåttsesongen er for alvor i gang og her i Vestfold er vi ekstra utsatt. Skogflåtten (Ixodes ricinus) er en parasitt som suger blod av fugl og pattedyr. Den kan potensielt overføre virus eller bakterier og føre til sykdom hos både kjæledyr og oss mennesker.

Hvordan beskytte hund eller katt mot flått?

Det har etterhvert kommet flere og flere produkter på markedet for å beskytte dyr mot flått. Det finnes halsbånd,

spot-on løsninger og tabletter mot flått. Disse produktene har forskjellige virkningstoffer og mekanismer. Halsbånd og de fleste spot-on løsninger har til felles at de har en repellerende effekt. Det vil si at flåtten ikke vil feste seg. Tablettene har en effekt først når flåtten kommer i kontakt med kroppsvæsken til dyret, da dør flåtten. Det er også mulig å bruke en kombinasjon av flere preparater for optimal beskyttelse. Preparatene har forskjellig varighet. Rådfør deg med oss, så finner vi en løsning som passer for deg og ditt dyr.

Lokale reaksjoner på flåttbitt – symptom på Borreliose?

Det er hos mennesker kjent at et utslett rundt bittstedet (erytema migrans) er et symptom på borreliose. Hunder derimot, får ikke den karakteristiske rød ringen i huden ved smitte. Mange får allikevel lokale reaksjoner ved flåttbitt, men dette har ingenting med borrelia-bakterien å gjøre. Når flåtten suger blod sprøyter den også inn antikoagulanter for at blodet ikke skal levre seg. Den sprøyter også inn et slags «sement» for å sitte ekstra godt fast i vektoren. Dette er ofte årsakene til at hunder får hevelser og rødhet på bittstedet. Dersom det sitter en liten rest av flåtten er ikke dette farlig, den vil komme ut av seg selv! Bruk sårsalver eller alminnelige produkter for sårbehandling (feks. Klorhexidin) dersom det er blitt litt betent på bittstedet.

Sykdommer som kan overføres ved flåttbitt

Borrelia, Anaplasma og TBE virus (Tick borne encephalitis virus) er eksempler på bakterier og virus som flått i Norge kan overføre. Borreliose er svært uvanlig hos katt, men hunder er mer utsatt. Det tar 24 timer før Borrelia-bakterier overføres. Det er derfor viktig å fjerne flått så raskt som mulig dersom du oppdager den på ditt kjæledyr. Du kan lese mer om flåttbitt her.

Smitte fra dyr til mennesker?

Ingen av nevnte sykdommer overføres direkte fra dyr til mennesker. Husk allikevel at ditt dyr kan ha med seg flått inn og disse kan enkelt feste seg på deg eller andre familiemedlemmer! Flere preparater er tilgjengelig dersom du vil unngå dette, ta kontakt med din veterinær.

Vaksine

Det er utviklet en vaksine mot Borreliose. Dette er en årlig vaksine og vi vil understreke at vaksinen kun beskytter mot sykdommen, ikke mot flåtten. Det finnes ingen vaksine mot Anaplasmose eller TBE til hund og katt.

+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.