Hva er farlig mat for hunder?

En harmonisk og fin jul for både to- og firbente er den fineste julegaven man kan gi seg selv. Mange hundeeiere lurer på hvilke matvarer som er trygge og sunne for sine firbente venner. Selv om hunder er kjent for å være altetende, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som kan være skadelige for dem. I denne artikkelen vil vi svare på noen vanlige spørsmål om hundens kosthold og gi deg en oversikt over hva hunder kan og ikke kan spise.

Innholdsfortegnelse

Rester av julemat er farlig for dyrene

Det er viktig å være oppmerksom på hva som er farlig mat for hunder. Noen matvarer kan være skadelige eller til og med giftige for dem. Ribbe er en matvare som bør unngås, da den inneholder mye fett som kan forårsake bukspyttkjertelbetennelse hos hunder. Pinnekjøtt er en annen matvare som kan være farlig for hunder på grunn av det høye saltinnholdet. Hvis en hund spiser pinnekjøtt, kan den oppleve alvorlige forgiftningssymptomer.

Når det gjelder fisk, er torsk en matvare som kan være farlig for hunder. Dette skyldes at hunden kan skade tarmen, magesekken eller spiserøret hvis den får i seg ben fra torsken. Kalkun kan også være problematisk for hunder på grunn av benrester. Disse benrestene kan være svært skadelige for hundens mage- og tarmsystem.

Hvitløk og løk er vanlige ingredienser i mange matretter, men de er faktisk giftige for hunder. Selv om hvitløken og løken er varmebehandlet eller rå, kan de skade de røde blodcellene til hunden og føre til anemi. Det er derfor viktig å unngå å gi hunden mat som inneholder disse grønnsakene.

Alkohol er en annen matvare som hunder ikke tåler. I motsetning til mennesker, kan hundens nyrer ikke behandle alkohol, og inntak av alkohol kan føre til helseproblemer hos hunden.

Det er også viktig å informere gjestene dine om at de ikke bør gi matrester fra selskapet til hunden din. Mange matvarer som er trygge for oss mennesker, kan være skadelige eller giftige for hunder.

Les hva du kan gjøre hvis hunden din spiser mye rart.

gavebånd må ikke hunden eller katten spise. Hva er farlig mat for hunder?

Hvor mye sjokolade kan en hund spise?

Sjokolade bør ikke gis til hunder i det hele tatt. Sjokolade inneholder teobromin, som er giftig for hunder. Mengden teobromin varierer avhengig av typen sjokolade (mørk sjokolade er mer giftig enn melkesjokolade), men til og med små mengder kan forårsake symptomer som oppkast, diaré, hjerteproblemer og i alvorlige tilfeller, død. Kontakt veterinær umiddelbart hvis hunden din utilsiktet har spist sjokolade.

Kan hunder spise nøtter? 

Noen nøtter kan være skadelige for hunder. Valnøtter og macadamianøtter er spesielt giftige og bør unngås. Andre nøtter kan være trygge i små mengder, men det er viktig å være forsiktig på grunn av faren for kvelning eller allergiske reaksjoner. 

Kan hunder spise brunost?

Ja, hunder kan spise brunost i moderate mengder. Brunost inneholder proteiner, kalsium og vitaminer som kan være gunstige for hunder. Imidlertid er brunost rik på fett, så det er viktig å begrense mengden for å unngå vektøkning og fordøyelsesproblemer. Pass også på at hunden ikke er laktoseintolerant.

Kan hunder spise ost?

Ja, hunder kan spise ost i moderate mengder. Ost kan være en kilde til protein og kalsium for hunder, men det kan også være høyt i fett, så det er viktig å gi det i begrensede mengder. Noen hunder kan også være laktoseintolerante, så det er viktig å observere hvordan hunden reagerer etter å ha spist ost.

Juleblomster som svibel, julerose, amaryllis og azalea

De fleste giftige planter gir symptomer som oppkast, diare og kvalme. Ved større inntak kan det gi skjelvinger og kramper. Pass på plasseringen av eventuelle giftige blomster du har hjemme, eller kjøp alternativer som er trygge for dyr.

Oppsummering 

Når det gjelder hundens kosthold, er det viktig å være bevisst på hvilke matvarer som er trygge og hvilke som kan være skadelige. Epler og bananer er vanligvis trygge og sunne for hunder i moderate mengder. Tomater og druer bør unngås, da de kan være skadelige. Det er også viktig å være oppmerksom på andre farlige matvarer, som sjokolade, løk, hvitløk og kunstige søtningsmidler. Hvis du er usikker, er det alltid best å rådføre deg med veterinæren din for å sikre at hunden får et trygt og balansert kosthold.

Les om overvekt hos hund.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.