Nyttårsaften er en dag for fest og feiring for de fleste tobente, men en prøvelse for mange av våre firbente venner. I en undersøkelse gjort på New Zealand rapporterte nesten 50 prosent av hunde og katteeier at dyret deres ga uttrykk for redsel og ubehag i forbindelse med fyrverkeri. Alle ønsker du en dyrevennlig nyttårsfeiring.

I tillegg til fyrverkeri kan dagen også bringe besøk, dekorasjoner, ommøblering i forbindelse med måltid og andre endringer i det normale miljøet som kan forsterke frykt og redsel. 

Kjenner du på en bekymring over hvordan din firbente har det på nyttårsaften?

Det beste tipset er; vært tidlig ute med å gjøre de riktige forberedelsene!

Innholdsfortegnelse

En dyrevennlig nyttårsfeiring

Hva er symptomene på redsel?

Hunder og katter uttrykker seg forskjellig. 

Hunder blir gjerne urolige og ekstra oppmerksomme. Noen peser og skjelver, andre bjeffer. Dempende signaler som smatting, slikking rundt munnen og gjesping kan også være uttrykk for uro.

Katter gjemmer seg gjerne og kan legge på ørene.

En viktig ting som gjelder både hund og katt er at de kan finne på å flukte. Hold derfor dyrene inne!

Hvilke forberedelser kan du gjøre? 

Lydtrening

Dersom man skal ha effekt av lydtrening må man starte tidlig. Det finnes en CD plate med lyd av fyrverkeri, men man kan også finne lydfiler på Youtube og Spotify. På Spotify finnes en egen spilleliste som heter «Dog training fireworks». 

Begynn i det små med lav lyd og korte snutter. Øk gradvis lyd og lengde. Samtidig trening eller lek kan også være å positivt for å ufarliggjøre lydene. 

Trygt sted inne

Har hunden eller katten sitt eget sted hvor den føler seg trygg? 

Katter liker seg gjerne i høyden hvor de oversikt og hunder har gjerne et rom eller et bur de trekker seg tilbake på når de vil slappe av. Det kan være lurt å anlegge slike «ladestasjoner» på et sted hvor det er så lite lyd som mulig. Kanskje i en kjeller, et rom som vender bort fra støy o.l. 

Feromoner

Feromoner er luktstoffer som kan hjelpe med å redusere stress. Feromoner forekommer også naturlig og brukes som kommunikasjon mellom dyr. Mennesker skiller også ut slike stoffer. 

Du får kjøpt Adaptil til hund og Feliway til katt hos oss. De kommer i forskjellige utgaver som spray, halsbånd og diffuser til stikkontakt. Vi kan hjelpe deg med å finne den typen som passer best.  Formålet med feromonene i Feliway og Adaptil er å skape en trygg atmosfære og dempe stress. 

Angstdempende medisiner

Dersom ingen av de overnevnte tiltakene hjelper, eller kanskje det ikke hjelper nok alene kan angsdempende medisiner være et alternativ. 

Dette er reseptpliktige legemidler. Ta kontakt med oss i god til før nyttårsaften for å finne ut hva som passer best til ditt dyr.

Pass på kjæledyret ditt under nyttårsaften når det er mye bråk og fyrverkeri. EN DYREVENNLIG NYTTÅRSFEIRING?

Tips på selve Nyttårsaften

  • Luft hunden og gi mat i god tid før fyrverkeriet starter. God turer i dagene før nyttårsaften kan også være lurt. En sliten kropp slapper ofte bedre av.
    • NB. Luft i bånd slik at hunden ikke stikker av om noen skulle sende opp en rakett. 
  • Hold katten inne og pass på at den har tilgang på nødvendig fasiliteter som dokasse, vann og mat.
  • Gjør en ekstra innsats i å skape en god og positiv atomosfære rundt dyret. Snakk med en hyggelig tone. Ikke kjeft på dyret om det viser tegn til engstelse. Kjeft vil bare forsterke. 
  • Opptre normalt når det smeller ute og ikke fall for fristelsen til å trøste. Da signaliserer du bare at det er grunn til engstelse og at lydene faktisk er skumle
  • Hold vinduer, dører og lufteluker lukket
  • Masker lyder utenfra ved å ha på bakgrunnsstøy. Gjerne fra flere kilder, TV og musikk. 
En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.