Det er dessverre mange hunder og katter som er engstelige for skudd og smell, spesssielt om nyttårsaften. Noen blir så redde at de kan reagere ved å gjøre fra seg inne. Noen vil prøve å grave seg ned og prøve å stikke av. Det kan ta flere uker å komme over traumen etter nyttårsfeiring.

Innholdsfortegnelse

Å trene bort redselen for raketter og fyrverkeri hos hunder og katter kan være en tidskrevende prosess, så det kan være for sent å starte med dette like før nyttårsaften. Det beste er å starte med treningen allerede på valpe-/kattungestadiet.

Hvordan trene bort redselen for fyrverkeri?

Det finnes en CD-plate som kan hjelpe til å trene dyrene hjemme. Her er det viktig å følge instruksene som følger med. Dette er en CD hvor det er spilt inn lyd fra smell og fyrverkeri. Man starter på et veldig lavt nivå og øker gradvis. Merker man at dyret blir engstelig, har man satt det for høyt og man må sette det lavere igjen. Etter hvert prøver man å øke volumet igjen og slik fortsetter man til dyret ikke blir engstelig på et høyt volum. Det er viktig å ikke gå for fort frem, så man må være tålmodig. Denne CD-platen man kan få kjøpt hos oss.

Man kan også trene bort redselen til hunder ute. Etter en lang treningsøkt med hunden kan man dra til et sted et godt stykke unna, for eksempel en skytebane hvor man så vidt hører smellene. Avslutt gjerne treningsøkten her når hunden er rolig og ta en liten pause her før man drar hjem. Dagen etter gjør man det samme, bare noen meter nærmere. Her må man igjen gå litt tilbake hvis man merker at hunden reagerer med stress/redsel. Dette er noe man må starte med i god tid, da det kan ta veldig lang tid før redselen er trent bort. Under treningen er det viktig at eier holder seg rolig. Hunder merker om eier er stresset, og dette kan gjøre dem urolig. Oppfør deg som normalt og ikke vis at du synes synd på hunden ved å trøste den.

Nå i ukene før nyttårsaften bør man gå lange turer og sørge for at hunden blir rikelig aktivert, så den ikke sitter igjen med overskuddsenergi når smellene starter. Har den mye energi kan redselen bli forsterket.

Det kan være lurt å si ifra til naboer at du har en hund/katt som er veldig engstelig for smell, så hvis de kan unngå å sende opp raketter før nyttårsaften, så blir dette satt veldig pris på. Om de absolutt skal sende dem opp, be dem i alle fall si ifra, så man kan være litt forberedt.

Fyrverkeri lyser opp himellen over noen båter med mennesker i. TRYGG NYTTÅRSAFTEN FOR HUNDEN OG KATTEN!

På nyttårsaften

Hunder/katter må aldri være alene på nyttårsaften. Hunder kan man gjerne ta med på hyttetur langt ifra andre for å unngå mest mulig av skudd og smell. Går ikke dette må man holde hunden innendørs, gjerne i et rom uten vinduer, evt trekke for gardinene hvis dette ikke er mulig, og sette på TV og radio på et ganske høyt volum. Om det er mulig kan man gjerne la hunden være med andre hunder som ikke er redde. Mange kan føle seg fristet til å ta med hunden ut hvis den ikke reagerer på lydene inne, men dette kan føre til at man går fra en hund som takler smellene til en hund som vil være livredd senere. Det kan også være lurt å putte bomull i ørene på hunden så de ikke hører smellene like godt. Gi gjerne hunden din et tyggebein eller noe som distraherer den. Du bør høre med veterinæren din om hva slags tyggebein du kan gi, da det er mange som har lett for å splintre.

Katter må også holdes innendørs og må ikke være alene hjemme på nyttårsaften. Pass på at katteluken er lukket så de ikke har mulighet til å stikke ut hvis de blir skremt. Gi katten din mulighet til å gjemme seg under møbler eller på hyller som står litt høyt. Katter føler seg tryggere om de får sitte høyt og ha oversikt. Katter liker å trekke seg unna når de blir skremt, så det er viktig å la dem være i fred. Det er på dager som dette at det er ekstra viktig at katten/hunden din er id-merket, da de kan stikke av hvis de blir skremt.

Feromoner

Man kan også benytte seg av feromoner, DAP til hund og Feliway til katt, som virker beroligende på dyret. Det får dere kjøpt hos oss. Dette er ikke et legemiddel, men et naturlig duftstoff som den diegivende moren produserer. Dette virker beroligende på valpene/kattungene, og det kan også virke beroligende på mange voksne dyr. Til hund kan man kan bruke enten DAP halsbånd eller diffuser. Til katt er diffuseren den beste. Diffuseren plugger man i en stikkontakt i det rommet dyret skal oppholde seg i. Denne må settes i to uker før nyttårsaften og må stå på konstant fram til en uke etter nyttår. Har man både hund og katt trenger man en til hver. Feromoner er artsspesifikke så de samme feromonene fungerer ikke på både hund og katt.

Beroligende medisiner

Det er mange hunder som trenger beroligende tabletter på nyttårsaften. Det er også i noen tilfeller også nødvendig til katter som er veldig redde. Hør med veterinæren din om dette i god tid før nyttårsaften, da det ikke hjelper å starte samme dagen. Er det første gang dyret ditt bruker tablettene er det viktig å teste ut med en veldig svak dose, da tablettene kan gi motsatt effekt (de kan bli mer stresset). De beroligende tablettene virker kun angstdempende. Det er viktig at man ikke gir medikamenter som gjør dyret sløvere, da dette bare kan gjøre vondt verre og de kan bli reddere enn de ville blitt uten medisinen. Grunnen til dette er at lydopplevelsen forsterkes og dyret vil føle at de ikke har mulighet til å beskytte seg. Gir man beroligende tabletter er det fortsatt like viktig at eier holder seg inne sammen med hunden/katten.

Lydfølsomhet trenger ikke nødvendigvis å være på grunn av redsel. Hunder med smerter i ørene, for eksempel på grunn av ørebetennelse, kan reagere på høye lyder. Hvis lydfølsomhet er noe hunden din sliter med til vanlig er det lurt å ta en sjekk hos veterinær.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.