Diabetes mellitus, også kjent som sukkersyke, er en lidelse som kan påvirke både mennesker og dyr. Diabetes hos hund forekommer oftere hos middelaldrende og eldre hunder, og er ikke en uvanlig sykdom for firbeinte venner. Vi forklarer nærmere hva som skjer hos hunder med diabetes, hvilke symptomer du skal se etter og hvordan man behandler det. 

Innholdsfortegnelse

Årsaker til diabetes – hva kommer det av? 

På samme måte som for oss mennesker, deles sykdommen inn i diabetes type 1 og diabetes type 2. Diabetes hos hunder skyldes vanligvis en redusert insulinproduksjon, altså diabetes type 1. Insulin er det hormonet som regulerer glukosenivåene i kroppen og produseres av bukspyttkjertelen. Hvis det ikke produseres tilstrekkelig insulin (diabetes type 1) eller hvis kroppen ikke kan bruke insulinet effektivt (diabetes type 2), vil blodets glukosenivå øke. 

Det finnes ulike årsaker til at noen hunder er mer utsatt for å utvikle diabetes enn andre. For eksempel spiller genetiske faktorer og alder en rolle. Man ser også at diabetes har en noe hyppigere forekomst hos tisper, enn hos hannhunder. I tillegg vil også overvekt og fedme, betennelse i bukspyttkjertelen og enkelte legemidler kunne øke risikoen. 

Mistenker du at hunden din er overvektig? Les mer om overvekt hos hund her.

Symptomer på diabetes hos hund – hvordan oppdage det?

Symptomene på diabetes hos hund vil variere, avhengig av hvor lenge sykdommen har fått utvikle seg. Den utløsende årsaken til sykdommen vil også påvirke hvilke symptomer hunden opplever. For å oppdage både diabetes og andre sykdommer så tidlig som mulig, bør du alltid forsøke å holde et øye med hundens atferd. På denne måten kan man raskt kartlegge eventuelle avvik, og ta med dyret til veterinær i tide. Noen generelle symptomer på diabetes hos hunder er følgende: 

  • Økt tørste og hyppig urinering: Hunder med diabetes vil ofte drikke mer vann enn vanlig og måtte tisse oftere. For eksempel kan en hund som vanligvis pleier å være stueren og klare å holde seg til lufteturen, begynne å tisse innendørs.
  • Vektnedgang: Et annet symptom på at hunden kan ha diabetes, er at den går ned i vekt til tross for at den spiser som normalt.
  • Tretthet, nedstemthet og nedsatt allmenntilstand: Hunder med diabetes kan bli slappe, mindre aktive og generelt virke mer nedstemt.
  • Kvalme og oppkast: Noen dyr opplever kvalme og oppkast på grunn av endringer i blodsukkernivået.
  • Redusert pelskvalitet Det er et vanlig sykdomssymptom, og kan ofte bety at noe ikke er helt som det skal med hundens helse.
  • Grå stær: Hunder eller katter som får diabetes kan også utvikle grå stær, og få dårligere og mer tåkete syn. 

Viser hunden din noen av disse symptomene? Da bør du kontakte veterinær og ta den med inn til en konsultasjon. Du kan enkelt booke time hos vår veterinærklinikk i Larvik her. Ubehandlet diabetes hos hunden kan føre til forverring av symptomene, og alvorlige komplikasjoner. For eksempel kan hunden havne i ketoacidose, en farlig og potensielt dødelig tilstand. 

Diabetes hos en hund som slikker seg selv på nesa.

Diagnosering og behandling av hunder med diabetes

Når vi får inn en hund som gir mistanke om diabetes, tar vi både blodprøver og urinprøver for å fastslå eller avkrefte diagnosen. Vi vil også kontrollere leverenzymene, da disse ofte er forhøyet hos hunder med diabetes. Etter å ha vurdert prøveresultatene og stilt riktig diagnose, legges en behandlingsplan. For tisper er kastrering ofte aktuelt, da løpetid kan ha en negativ effekt på behandlingen. 

Hva må du gjøre som eier?

Ved behandling av diabetes, er det du som hundeeier som står for en stor andel av behandlingen. Det finnes nemlig ingen endelig kur for diabetes hos hunder, men tilstanden kan kontrolleres med medisinering, kostholdsendringer og mosjon. Formålet med behandlingen er å dempe symptrykket og forbedre livskvaliteten på sikt. 

Behandling av diabetes hos hund består blant annet av regelmessige insulininjeksjoner, ofte to ganger daglig. Hos oss får du innføring og god veiledning for hvordan du gir disse injeksjonene hjemme. Som regel vil de fleste hunder akseptere dette. 

I tillegg er riktig fôring og mosjon en viktig del av behandlingen. En fiberrik diett er å anbefale, og du kan gjerne velge fôr som er spesielt utviklet for hunder med diabetes. I vår nettbutikk får du kjøpt ulike typer diettfôr til hund. Måltider bør også servers regelmessig og til faster tider, i mindre porsjoner. Mosjon og fysisk aktivitet er et annet viktig element i behandelingen, både for å opprettholde idealvekt og kontrollere blodsukkeret. 

Avslutningsvis 

Med gode rutiner og riktig behandling kan de fleste hunder med diabetes leve et normalt liv. Det kan være krevende til tider, og det er viktig at du som hundeeier tar nødvendig ansvar. Sørg for å ta med den firebeinte vennen på regelmessige veterinærkontroller, og tilrettelegg hverdagen slik at den får behandlingen den trenger. 

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.