Dårlig ånde hos katt

Du går bort til pelsklumpen din som nettopp har våknet fra sin skjønnhetssøvn. Pusen strekker seg langstrakt og tar et stort gjesp. Men istedenfor å beundre det lille dyret du har i stuen, rynker du på nesen og tenker: «hvorfor har katten min så dårlig ånde?»

Kattens ånde pleier riktignok ikke lukte frisk peppermynte. Og det skal den ikke heller, da de har et helt ulikt kosthold enn oss mennesker. Men vond lukt fra munnen til katten din, eller halitosis som det heter på fagspråket, kan skyldes sykdom eller tannproblemer som behøver behandling. I denne artikkelen skal vi ta for oss hvilke mulige årsaker til hvorfor katten din har dårlig ånde, hvordan forebygge dette og når det er på tide å oppsøke veterinær. 

Innholdsfortegnelse

Mulige årsaker til at katten din har dårlig ånde 

Mat

Hva katten spiser, er kanskje en av de vanligste bidragsyterne til at en katt har dårlig ånde. Mat som sitter fast mellom tennene, eller større biter av fiskebein, gir en perfekt grobunn for illeluktende bakterier. Gir du katten kun våtfôr, kan dette også være en årsak, da det myke fôret ikke er like god på å rense kattens tenner, slik som tørrfôr gjør. Har katten fått i seg noe som lukter ekstra vondt, som for eksempel råtten mat, kan dette også forverre lukten ytterligere. 

Tannsykdommer og skader i munnen

  • Tannkjøttbetennelse, eller gingivitt, er en vanlig årsak til dårlig ånde hos både unge og gamle katter. Dette er fordi en betennelse i tannkjøttet, eller fremmedlegemer, kan føre til infeksjon og bakterievekst. Har katten en mild betennelse i tannkjøttet, kan veterinæren anbefale å behandle dette med tannpuss, eventuelt i kombinasjon med et bakteriedrepende middel. Er infeksjonen verre, kalles dette periodontitt og krever mer veterinærbehandling da det kan forårsake løse tenner. Følg nøye med på katten og legg merke til forandringer i oppførsel. Noen eksempler kan være om den trekker seg unna når du klapper den på hodet, sikler, bare vil spise bløtfôr eller katten har dårlig appetitt.
  • Når fôrpartikler og bakterier fra kattens munnhule reagerer med kattens spytt, vil dette etterhvert bli omdannet til tannstein som kan lukte. Dette fjernes ved hjelp av profesjonell tannrengjøring hos veterinæren.
  • Har katten din problemer med å svelge maten, kan en sjelden, men mulig illeluktende årsak være på grunn av nerveskader i munnen.

Mistenker du at kattens dårlige ånde kommer av tannsykdom eller munnproblemer? Da bør du ta kontakt med en veterinær for konsultasjon. Du kan enkelt booke en time hos vår veterinærklinikk i Larvik her.

Tannfelling

Slik som mennesker, kan kattunger også miste melketenner. Denne prosessen skjer når de er rundt fire måneder gamle, og du kan derfor oppleve at kattens ånde blir dårligere rundt denne tiden. Har katten dårlig ånde på grunn av tannfelling, går dette over av seg selv når de har felt alle melketennene sine.

Andre sykdommer

Katter med symptomer som oppkast, nedsatt allmenntilstand og økt tørste i kombinasjon med den vonde lukten i munnen, kan skyldes andre sykdommer i kroppen. Nyreproblemer som nyresvikt, diabetes, magekatarr eller problemer med tarmen, kan også være en årsak til dårlig ånde hos katt. 

Bør jeg oppsøke veterinær når katten har dårlig ånde?

Om katten lar deg undersøke munnhulen sin, kan du prøve å se om det finnes løse/knekte tenner, mye tannstein eller fremmedlegemer i munnen. Vær oppmerksom om kattens ånde forverrer seg. Om den gjør det, bør du få en veterinær til å hjelpe deg å finne ut av hva de underliggende årsakene kan være. På denne måten tar du tak i potensielle alvorlige problemer tidlig.

Er du usikker på om du skal oppsøke veterinær på grunn av ånden, eller en annen sterk lukt i munnen, er det absolutt lurt å ta turen en gang for mye, enn å la kjæledyret gå med ubehag. Hos veterinæren vil de undersøke hele kattens munnhule og kontrollere om den kan svelge og tygge normalt. I de fleste tilfeller vil det bli tatt røntgen av tennene og iblant må katten også legges i narkose for en grundigere sjekk.

En sort og hvit katt sitter på en hvit benk. Dårlig ånde hos katt

Hvordan forebygge mot dårlig ånde hos katt med tannpuss

Skyldes den stramme lukten av mat, hjelper daglig tannpuss mot dårlig ånde hos katt. De vonde bakteriene får nemlig ikke festet seg i munnen og tannpuss vil i tillegg minske risikoen for illeluktende betennelser i tannkjøttet. 

Kattetannpuss  – slik går du fram steg for steg:

  1. La katten bli vant til å bli undersøkt i munnen fra når den er liten. Berør kattens munn og belønn den med en gang den er rolig og samarbeidsvillig. Når den er vant til å bli undersøkt i munnen, blir det enklere å introdusere tannbørsten til katten senere.

  2. Når katten har blitt fortrolig med å bli tatt på og omkring munnen, kan du sakte begynne å introdusere fingeren din langs tennene og på tannkjøttet. Ha korte berøringsøkter som starter og slutter positivt for katten.

  3. Bruk en myk og våt tannbørste eller bløt en fingertannbørste! Du behøver ikke å pusse med tannkrem, men om du benytter deg av dette, sørg for at du bruker en som er spesielt laget til dyr. Bruker du tannkrem for mennesker, kan dette føre til mageproblemer. 

  4. Nå kan du starte å pusse tennene forsiktig med sirkulære bevegelser. Gjør det enkelt for deg selv og ikke forvent at katten skal gape når du pusser. Løft leppen forsiktig og fokuser på yttersiden av tennene der det er mest matrester og plakk.

Husk at å lære katten å godta tannpuss kan ta lang tid. Her gjelder positiv forsterkning og tålmodighet. Får du bare pusset et par tenner i starten, er dette også noe å feire for! 

Oppsummering

En vanlig årsak til dårlig ånde hos katt er maten den spiser og ulike tannproblemer. Dårlig ånde på grunn av mat eller mild tannkjøttbetennelse kan ofte behandles med jevnlig tannpuss, men iblant finnes det andre underliggende årsaker til at katten har dårlig ånde. Har du en kattunge, kan munnen lukte under tannfellingsperioden når de er rundt fire måneder gamle. Det kan også ligge sykdommer som diabetes, nyreproblemer eller tarmproblemer bak stanken i kattemunnen. Det anbefales å oppsøke veterinær dersom kattens ånde forverres, eller om du merker endret atferd hos katten. For å forebygge dårlig ånde hos katt, er tannpuss et godt alternativ.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.