Hos oss mennesker forekommer allergiske reaksjoner støtt og stadig, og det er ikke uvanlig å være allergisk mot for eksempel pollen eller ulike matvarer. Det man kanskje ikke tenker like mye over er at også dyr kan være allergiske. Allergi hos katt forekommer nemlig på samme måte som for oss tobeinte, og kan være plagsomt for det pelskledde familiemedlemmet.

Innholdsfortegnelse

Symptomer på allergi hos katter

Allergi hos katter fører vanligvis til hudproblemer, men kan også resultere i mage-tarmproblemer. Vi deler allergener hos katter inn i fire kategorier: fôrallergener, inhalanter (luftbårne allergener), kontaktallergener og parasitter (vanligvis lopper). Avhengig av graden og typen allergi, kan en allergisk katt ha ett eller flere ulike symptomer, men felles for dem alle er at de ofte er plagsomme for pus.

Det mest typiske symptomet på allergi hos katt er overdreven slikke-aktivitet, spesielt på mage og lår, som kan føre til hårløse områder. Noen katter kan også utvikle sår rundt nakke, hals og ansikt, eller til og med på slimhinnene i munnen. Andre kan oppleve sporadisk diaré. 

Følgende symptomer kan være generelle tegn som kan gi mistanke om at katten lider av allergi:

 • Hoste
 • Nysing
 • Tungpustethet
 • Pusteproblemer
 • Røde, rennende øyne
 • Kløende, rød hud
 • Ørebetennelse
 • Utslett i huden
 • Kløe og biting på poter
 • Kvalme/oppkast
 • Diaré
En grå og hvit katt sitter på gulvet og klør seg bak øret. Allergi hos katt

Behandling av ulike typer allergi hos katt 

Som sagt kan katter utvikle ulike typer allergier og behandlingen må derfor tilpasses hver enkelt katt avhengig av allergitype, grad av symptomer samt forutsetninger og muligheter for å gjennomføre behandlingsregimet. 

Fôrallergi

Fôrallergi er en av de vanligste årsakene til hudproblemer hos katter og kan utvikles plutselig, selv etter å ha spist det samme fôret i mange år. De vanligste allergenene inkluderer egg, hvete, fisk og storfekjøtt. Symptomer på fôrallergi kan inkludere kløende poter, armhuler og ører, samt mage-/tarm-symptomer som oppkast og diaré. For å diagnostisere fôrallergi, utføres en eliminasjonsdiett som innebærer å bytte til et fôr med en annen proteinkilde som kroppen ikke er kjent med, eller et hypoallergent fôr for allergiske katter, i minst åtte uker.

Inhalasjonsallergi

Inhalasjonsallergi, også kjent som miljøallergi eller sesongmessig allergi, fører til kraftig kløe hos katter. De kan nemlig reagere på pollen, støvmidd, muggsopp eller til og med sigarettrøyk, på samme måte som vi mennesker kan. Miljøallergier kan testes ved hjelp av en blodprøve. Behandlingen varierer og kan inkludere spesialsjampo, kløestillende og antiinflammatorisk medisinering, eller allergivaksinering.

Kontaktallergi

Kontaktallergi oppstår når kattens hud kommer i kontakt med materialer den ikke tåler, for eksempel ull i kattesengen, metallet i matskålen eller tekstilene i halsbåndet. Dette fører vanligvis til lokale symptomer som for eksempel kløe rundt området som blir berørt. Behandlingen er enkel: unngå videre kontakt med disse stoffene.

Loppebittallergi

Kattelopper er heldigvis ikke veldig utbredt i Norge per i dag, men forekomsten forventes å øke. Dessuten kan katter bli smittet av lopper i utlandet. Loppebittallergi er en allergisk reaksjon på loppens spytt som kan føre til intens kløe hos katten. Regelmessig forebyggende behandling med antiparasittmidler er den beste måten å håndtere loppebittallergi på. De fleste flåttmiddler er også effektive mot lopper.

Veterinærhjelp ved allergi hos katt

Hvis du mistenker at din katt er allergisk, kan du enkelt bestille time hos vår veterinærklinikk via knappen under. Vi hjelper deg med råd og behandling for en frisk og glad pus! Det er viktig å huske at allergi er en livslang tilstand, og et tett samarbeid med veterinær ofte er avgjørende for å oppnå best mulig resultat av behandlingen for katten din.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.