Sliter hunden din med luftveisproblemer? Eller er det kanskje mer pusting og pesing enn det som er normalt? A-Vet tilbyr nå BOAS-gradering basert på Norsk Kennel Klub sitt screeningprogram.

 

Innholdsfortegnelse

Hva er BOAS-gradering?

BOAS-gradering, eller Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome-gradering, er en skala som brukes av veterinærer for å vurdere alvorlighetsgraden av luftveissykdom hos brachycephalic (kortsnutede) hunderaser. Brachycephale raser har karakteristiske korte ansikts- og nesepartier. Dette skaper ofte en trangere og mer nedsatt luftpassasje gjennom de øvre luftveiene; resultatet er alt fra snorkelyder hos hunden til tap av bevissthet. For å kunne avle sunne hunder, behøves en objektiv vurdering av hvorvidt hunden lider av BOAS – og hvor alvorlig tilfellet er. NKK tilbyr nå et eget graderingssystem som har til hensikt å bekrefte og bedre helsetilstanden hos dyrene.

En mops sitter på en grusvei og titter i kamera. BOAS-Gradering

Graderingsskalaen

BOAS-graderingsskalaen varierer mellom 0 og 3, og den brukes til å vurdere hvor alvorlig luftveisobstruksjonen er hos en brachycephalic hund. Her er en kort beskrivelse av hvert trinn på BOAS-graderingsskalaen:

 1. BOAS 0: Hunden viser ingen tegn til respiratoriske problemer under hvile. Luftveiene er åpne og normale.
 2. BOAS 1: Mild grad av luftveisobstruksjon. Hunden kan puste normalt i hvile, men kan oppleve problemer under fysisk aktivitet eller stress.
 3. BOAS 2: Moderat grad av luftveisobstruksjon. Hunden kan ha pusteproblemer selv i hvile, og disse symptomene forverres under fysisk aktivitet.
 4. BOAS 3: Alvorlig grad av luftveisobstruksjon. Hunden lider av alvorlige pusteproblemer i hvile, og tilstanden forverres dramatisk under fysisk aktivitet. Dette er den mest alvorlige graden av BOAS.

Hva er symptomer på BOAS?

Lidelsen har en varierende alvorlighetsgrad. Noen hunder vil knapt nok merke det, mens andre vil få en sterkt nedsatt livskvalitet. Lurer du på om hunden din lider av BOAS? Følgende helseplager kan være symptomer:

 • Snorke- og hveselyder når hunden puster
 • Trange nesebor
 • Oppkast
 • Pusteproblemer under søvn; noen hunder sover med hodet høyt, eller slutter kanskje å puste flere ganger i løpet av en søvnperiode
 • Overoppheting i varmt vær
 • Nedsatt mosjon evne
 • Krampeanfall og bevissthetstap

Gradering og behandling

Graderingen hjelper veterinærer med å vurdere hvor alvorlig tilstanden er og hvilken behandling som kan være nødvendig. Behandling kan inkludere kirurgiske inngrep for å forbedre luftveiene, vektkontroll, medisiner, og livsstilsendringer for å forbedre hundens livskvalitet og redusere risikoen for komplikasjoner. Det er viktig at eiere av brachycephalic hunder samarbeider tett med veterinærer for å overvåke og håndtere denne tilstanden.

Hvilke hunderaser kan få BOAS-gradering?

BOAS-graderingsprogram gjelder for hunder av rasene Mops, Engelsk bulldog og Fransk bulldog. Hunden må være over 18 måneder. BOAS-attesten er gyldig i 2 år.

Hvem kan gi BOAS-gradering?

Ikke alle veterinærklinikker kan gi godkjent gradering. Det er kun veterinærer som har deltatt på NKKs kurs i BOAS-gradering som har tillatelse til å skrive NKK-BOAS-attester, samt registrere dette i DogWeb.

Hos A-Vet er veterinær Elisabeth Bjørnestad godkjent til å skrive en slik attest.

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.