Sliter hunden din med luftveier problemer? Eller er det kanskje mer pusting og pesing enn det som er normalt? A-Vet tilbyr nå BOAS-gradering basert på Norsk Kennel Klubb sitt screeningprogram.

Hva er BOAS-gradering?

Brachocephal Obstructive Airway Syndrome (BOAS) er en lidelse som vi dessverre ofte finner hos enkelte hunderaser med korte snuter. Hos disse vil hodeskallen og snuten være kortere enn hos andre. Dette skaper ofte en trangere og mer nedsatt luftpassasje gjennom de øvre luftveiene; resultatet er alt fra snorkelyder hos hunden til tap av bevissthet. For å kunne avle sunne hunder, behøves en objektiv vurdering av hvorvidt hunden lider av BOAS – og hvor alvorlig tilfellet er. NKK tilbyr nå et eget graderingssystem som har til hensikt å bekrefte og bedre helsetilstanden hos dyrene.

Hva er symptomer på BOAS?

Lidelsen har en varierende alvorlighetsgrad. Noen hunder vil knapt nok merke det, mens andre vil få en sterkt nedsatt livskvalitet. Lurer du på om hunden din lider av BOAS? Følgende helseplager kan være symptomer:

  • Snorke- og hveselyder når hunden puster
  • Trange nesebor
  • Oppkast
  • Pusteproblemer under søvn; noen hunder sover med hodet høyt, eller slutter kanskje å puste flere ganger i løpet av en søvnperiode
  • Overoppheting i varmt vær
  • Nedsatt mosjon evne
  • Krampeanfall og bevissthetstap

Hvilke hunderaser kan få BOAS-gradering?

BOAS-graderingsprogram gjelder for hunder av rasene Mops, Engelsk bulldog og Fransk bulldog. Hunden må være over 18 måneder. BOAS-attesten er gyldig i 2 år.

Hvem kan gi BOAS-gradering?

Ikke alle veterinærklinikker kan gi godkjent BOAS-gradering. Det er kun veterinærer som har deltatt på NKKs kurs i BOAS-gradering som har tillatelse til å skrive NKK-BOAS-attester, samt registrere dette i DogWeb.

Hos A-Vet er veterinær Elisabeth Bjørnestad godkjent til å gi BOAS-gradering.

+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.