8 hundetips i vinterkulda!
8 tips i kulda
Det er virkelig bikkjekaldt i Vestfold i disse dager. Været kan by på mye moro og lange skiturer for både tobeinte og firbeinte, men vi ser dessverre også dyr med ulike kuldeskader. I forrige uke fikk vi inn årets første hund med frostskader på pungen. Det er en smertefull opplevelse. I tillegg ser vi ofte hunder med frostskader og generell nedkjøling, en sjelden gang får vi også inn hunder med koldbrann. Da er det ingen tid å miste. Lurer du på hvordan du best tar vare på hunden din i vinterkulda? Her får du veterinærens 8 tips i kulda.
Innholdsfortegnelse
Hunden din trenger varme og vindtette klær, her er 8 tips i kulda!
Hva slags pelstype har hunden din?
Noen hunderaser har kun dekkhår og mangler dermed under-ull. Disse hundene er naturlig nok litt mindre hardføre i kaldt vær enn andre. Hvis temperaturen faller under fem minusgrader, bør de ha på seg egnede klær når de skal ut på tur.
Hvor stor er hunden din?
Husk at små hunder tåler mindre kulde enn en stor hund. De fleste hunder klarer seg godt uten klær på korte turer, men legger dere ut på langtur bør du vurdere både varme og vindtette klær. Ikke glem at klærne må dekke mageregionen – pelsen er ofte tynnere her enn andre steder. Dette betyr at du ikke bør bruke dekken, men i stedet investere i en skikkelig vinterdress som holder mage regionen god og varm.
Vegrer hunden seg for å gå ut?
Da bør du ta det som et tegn på at han fryser!
Husk at valper og eldre hunder må passes ekstra godt på!
Valpepelsen er ikke ferdig utviklet, dette betyr at valpene må passes ekstra godt på i vinterkulda! Husk også at eldre kunder er mer sensitive for kaldt vintervær – de kan ha lavt stoffskifte, noe som gjør at varmeproduksjonen blir dårligere.
Har hunden i tillegg stive ledd, hofteleddsdysplasi eller artrose? Da kan den sterke kulden gjøre at det blir ekstra smertefullt å bevege seg ute. Hold et øye med hunden din for å se om han vegrer seg for kulda!
Invester i pungvarmer til hunden din
Pungvarmer er en god investering til hannhunder som er aktive og tilbringer mye tid i snøen. Pungen til hannhunder har lite hår, og er spesielt utsatt for kulde og slitasje når den løper i snø. Pungvarmere er designet slik at hunden kan tisse uten at den blir våt – det er derfor en god løsning hvis du ofte er ute på lengre skiturer. Alternativt kan du smøre pungen med vannfri vaselin, men det vil ikke beskytte like godt mot kulda.
Bruk potesokker!
Kulde kan gjøre alvorlig skade på hundens poter. Mye kulde og snø skaper sprekker, som deretter kan bli betente. Husk at sørpa som ofte oppstår i byene er en saltlake – det kan være veldig smertefullt for små, ubeskyttede poter! Blir det saltet mye i turområdet ditt? Da bør du alltid bruke potesokker! Det samme gjelder for lange skiturer. Alternativt kan du bruke en potevoks hvor fettet beskytter potene fra underlaget.
Ta vare på klørne!
På vinteren bør du være ekstra oppmerksom på hundens klør. Når hunden går på snø, slipes nemlig klørne mindre enn på sommeren. Det er derfor viktig at du klipper de jevnlig. Klørne blir i tillegg gjerne litt ekstra tørre og sprukne om vinteren – da er Jojoba-olje er fint å smøre på klørne noen ganger i uken. Vi anbefaler også at du klipper pelsen rundt tredeputene for å unngå isklumpdannelser.
Bruk varmt underlag
Husk at hunder fryser lettere når de ligger eller står i ro. Du må derfor unngå at hunden ligger lenge alene i bilene, eller ligger direkte på snø, når det er ordentlig kaldt ute! Et godt underlag, slik som for eksempel saueskinn, kan gjøre underverker.
Hvis hunden blir nedkjølt kan det i verste fall føre til store skader – følg jevnlig med på hunden din for å se om han har det bra. Hvis huden er sår, hoven eller viser fargeforandringer, er det fare på ferde. Da bør du oppsøke veterinær med en gang!
Tørre hunder er varme hunder
Våte hunder fryser lettere enn tørre hunder. Vi anbefaler derfor ikke at hunden bader ute om vinteren – da blir de raskt kalde og får ikke tørket seg før de er inne i varmen igjen.
Bruk langline på hunden i nærheten av elver, bekker og vann om vinteren. Da kan du stoppe hunden før han bykser ut i vannet og får seg en skikkelig kalddusj. Med en langline kan du også unngå at hunden din går gjennom isen.
Selv hunder trenger skjerf!
Visste du at enkelte hunderaser er spesielt utsatt for hudskader på øreflippene? Vi ser det ofte på Rhodesian Ridgeback (NKK.no), men også andre hunderaser kan være i faregruppen. Noe så enkelt som et hodeskjerf kan beskytte ørene i kaldt og surt vær!
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.