5 tegn på at din hund har allergi

Allergi hos hund skyldes en overreaksjon fra immunforsvaret hos hunden. Normalt beskytter immunforsvaret kroppen mot farlige bakterier og vira, men dersom hunden er allergisk reagerer immunforsvaret i stedet på ufarlige partikler (allergener). Kroppen produserer da for store mengder antistoffer, noe som fører til fysiske plager hos hunden.

Enkelte raser er mer utsatt for allergi enn andre, men alle hunder kan utvikle allergi. Om lag én av ti hunder blir rammet av allergi, og symptomene sees ofte innen hunden har fylt tre år.

Innholdsfortegnelse

1. Hunden slikker seg på labbene sine

Har du en hund som slikker seg mye på labbene så kan dette være et tegn på allergi. Man kan ofte bortforklare dette med at hunden bare steller seg, men her skal du gjerne følge litt ekstra godt med på hunden. Det er ikke normalt at en hund flere ganger daglig slikker seg på labbene. Kanskje putter den hele poten inn i munnen og småbiter? Dette er et av de vanligste tegnene på allergi.

2. Hunden klør i og rundt ørene

Et annet vanlig tegn på allergi hos hund er kløe i og rundt ørene, ofte ser man gjentagende ørebetennelser. Ta en titt i ørene til din hund – ser du antydning til at de er hovne, røde, smertefulle eller kanskje du ser mye ørevoks?

Alt dette kan være tegn på ørebetennelse, ofte som følge av en underliggende årsak som allergi. Friske ører skal ha en søtlig lukt som minner om honning. Er ørene illeluktende er dette en klar indikator på at noe foregår, men det viktigste er at du får en veterinær til å ta en vurdering.

3. Generell kløe

Generell kløe er kanskje det mest åpenbare tegnet som er vanskelig å overse da det selv for eierne kan resultere i søvnløse netter dersom det er riktig ille. Det er normalt at en hund vil klø seg en gang iblant, men stopper den opp iløpet av tur, under et måltid eller avbryter søvn er det som regel tegn på kløe som ikke er innenfor normalen. Hunden kan klø seg på stort sett hele kroppen og gjerne småbite og nappe huden der det klør. Heldigvis finnes flere typer medisiner på markedet som lindrer kløe, men det aller viktigste er å finne den underliggende årsaken og behandle den.

Mistenker du allergi hos hunden din? Les mer om det her.

En hund med allergi, les symptomene her. Hund og allergi. Hunden klør seg i øret.

4. Løs i magen

De fleste har ganske god oversikt på avføringen til sin hund fordi vi er gode på å plukke opp etter dem. Har du lagt merke til at hunden din med jevne mellomrom har løs avføring så kan det være et rop om hjelp fra tarmene. Det kan være alt fra daglig løs avføring, til kun hver 14. dag eller økt en hyppighet. Denne typen kronisk diaré burde være en varsellampe som indikerer at en helseundersøkelse hos veterinær burde avtales.

5. Kløe i endetarmsåpning

Analkjertelproblematikk og kløe i endetarmsåpning er det siste tegnet vi vil trekke frem. Det er ikke nødvendigvis allergi som er det første man tenker på når hunden aker baken bortover stueteppet. Mange har fått med seg at fylte analkjertler kan være årsaken til denne typen atferd, men hos friske hunder tømmes analkjertlene hver gang de gjør fra seg. Det er et slags «visittkort» som legges igjen til neste forbipasserende hund. Hvis ikke dette skjer så vil kjertlene gradvis bli fylt mer og mer opp. I verste fall kan det resultere analkjertelbetennelse.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.