Vaksinasjon av hund er viktig forebyggende beskyttelse for din firbeinte venn, og gir deg som eier større trygghet. I Norge er vi heldige og har et lavt smittetrykk av dødelige sykdommer blant hundene våre. Dette skyldes delvis klimaet vårt og landets avsidesliggende geografiske plassering, men hovedsakelig er dette takket være den høye vaksineringsgraden blant norske hunder.
Innholdsfortegnelse
Hvorfor er det viktig med vaksinasjon av hund
Hunder er sosiale dyr, og utsettes for smitte i kontakt med andre – akkurat som oss mennesker. Derfor er det spesielt viktig med riktige vaksinasjon av hunder som bor tett, eller som av andre grunner er særlig utsatt for smitte. I tillegg til at den vaksinerte hunden beskyttes mot sykdom, senkes også det generelle smittetrykket når flesteparten av hundene i samfunnet vaksineres. Dette gjør det lettere for hunder som ikke kan vaksineres (f.eks. svært unge valper og hunder med dempet immunforsvar osv.) å holde seg friske.
Hvilke vaksiner trenger hunden?
Det finnes noen vaksiner til hund som er anbefalt for alle uansett hvor de befinner seg, og disse kalles for kjernevaksiner. Kjernevaksinene beskytter blant annet mot de tre sykdommene valpesyke, hundepest (parvovirus) og smittsom leverbetennelse, som vi ser sporadiske tilfeller av i Norge og som kan være dødelige.
Ved siden av kjernevaksinene kan hunden også få tilleggsvaksiner. Behovet for tilleggsvaksiner vil variere ut ifra lokale forhold, og i Norge anbefales vaksine mot kennelhoste i tillegg til kjernevaksinene. Dersom du skal ta med hunden på reise utenlands trenger den beskyttelse mot flere sykdommer, som for eksempel rabies.
Valpesyke
Valpesyke er en alvorlig sykdom som ikke bare kan ramme valper, men også voksne hunder. Sykdommen gir en infeksjon som sprer seg i blodet og er svært smittsom, men vaksinen gir heldigvis god beskyttelse. Symptomer på valpesyke er høy feber, utslett rundt øyne og nese, diaré, oppkast og sløvhet.
Hundepest
Hundepest, eller Parvovirus -infeksjon, kommer av parvovirus angriper hundens tarmsystem. For uvaksinerte hunder kan sykdommen være dødelig, og infeksjonen kjennetegnes ofte ved at hunden får blodig diaré og oppkast.
Smittsom leverbetennelse
Adenovirus er et virus som forårsaker hepatitt, også kalt smittsom leverbetennelse. Viruset kan også føre til en luftveisinfeksjon, og kan gi livstruende sykdom, spesielt hos valper. Vanlige symptomer er feber, blødninger og smerter i magen (buken).
Kennelhoste
Kennelhoste-vaksine anbefales til alle hunder i Norge. Kennelhoste kan skyldes flere ulike typer virus og bakterier, akkurat som forkjølelse hos oss mennesker. Vaksinen mot kennelhoste beskytter mot de vanligste smittestoffene, blant annet parainfluensavirus som gir “vanlige” forkjølelsessymptomer med hoste og slapphet. I tillegg beskytter den mot bakterien Bordetella bronciseptica som kan forverre infeksjonen og gi alvorlig, og noen ganger livstruende, lungebetennelse.
Om hunden blir smittet av et annet type virus enn det som er i vaksinen, kan den fortsatt få forkjølelsessymptomer og dermed “kennelhoste” til tross for vaksinering. Disse andre virusene gir dog ofte mildere symptomer og mindre alvorlig sykdom.
Rabies og leptospirose
Hunder som skal ut å reise eller oppholde seg i utlandet, har behov for ytterligere vaksinasjon. For eksempel er det lovpålagt med rabiesvaksine til hund før utenlandsreiser. Rabies er en virussykdom som kan smitte mellom dyr, men også fra dyr til menneske. Rabiesvaksinen må gis minst 21 dager før avreise og kunne dokumenteres i pass.
Leptospirose er en bakteriesykdom som kan smitte både dyr og mennesker, og er mest utbredt fra Danmark og sørover. Hovedsakelig smitter sykdommen gjennom kontakt med vann som inneholder urin fra smittede dyr. Hos smittede hunder er symptomer som oppkast, diaré og generelt nedsatt allmenntilstand vanlig, og uten behandling kan sykdommen være livstruende.
Borreliose
Svært få flåttbitt resulterer i sykdom, men både hunder og katter som blir bitt av flått kan bli smittet med en flåttbåren sykdom, slik som borreliose. Jo raskere en flått har bitt seg fast i dyret fjernes, jo mindre er risikoen for smitteoverføring fra flåtten.
I Larvik får vi inn 3-4 hunder hvert år med Borreliose. Noen viser symptomer som halthet og andre får nyresvikt.
Våre veterinærer anbefaler bruk av forebyggende flåttmiddel og Borrelia-vaksine for å minimere risikoen for alvorlig sykdom.
Vaksinen anbefales særlig til brukshunder og jakthunder som er mye i skog og mark og til familiehunder i flåttrike områder. Især de av dere som bor eller har hytte i Vestfold og Agder og i sørlige deler av Sverige bør vurdere vaksinasjon.
Vaksinen er godkjent fra 12 ukers alder. Det skal tas to vaksiner med tre ukers mellomrom. Deretter gis hunden en årlig vaksine så lenge en ønsker beskyttelse. En anbefaler å starte vaksinasjonen på senvinteren/tidlig på våren for å få så god virkning som mulig før flåttsesongen starter for fullt.
Når skal valpen vaksineres?
Vaksineanbefalingene for hund har endret seg mye gjennom de siste tiårene, og har faktisk kunnet variere fra veterinær til veterinær. Derfor har det nå blitt utviklet et grunnvaksineringsregime som er satt sammen av veterinærverdenens fremste immunologer. Dette sikrer helhetlige anbefalinger og best mulig behandling for hunden, samt kontinuerlig revurdering etter hvert som ny forskning fremlegges.
Basert på disse ekspertvurderingene er løpet for grunnvaksinasjon satt opp slik:
- Vaksine: 8 uker, DHP
- Vaksine: 12 uker, DHP + BbPi/DHPPi
- Vaksine: 16 uker, DHP
- Vaksine (1. første booster): 12 måneder, DHP + BbPi/DHPPi
Bakgrunnen for dette programmet er å kunne gi fullstendig beskyttelse til valpen med vaksiner. De maternale antistoffene som valpen får fra moren de første døgnene etter fødsel er nemlig viktig for beskyttelse mot sykdom. Hvorvidt valpen får dette fra moren sin er vanskelig å vite og kan variere, også i samme kull. Samtidig vil ikke vaksinasjonen ha effekt dersom valpen dier lenge, fordi den får disse stoffene naturlig. For å forsikre seg om at vaksinen har riktig effekt og gir god beskyttelse er det derfor nødvendig med vaksinasjon av valp både ved 8 og 16 uker.
Hvor ofte trenger hunden vaksine etter grunnvaksinasjon?
Videre skal hunden vaksineres årlig, og dette er spesielt viktig for eldre hunder. Å gi årlig vaksine til hunden er nemlig en praksis som bidrar til å opprettholde hundens immunitet mot visse sykdommer og beskytte den mot potensielt alvorlige helseproblemer.
Bivirkninger ved vaksine til hund
De fleste hunder opplever som regel lite til ingen bivirkninger i forbindelse med vaksinasjon. Det hender imidlertid at hunden kan bli litt ekstra trøtt og slapp i 1-2 dager etter å ha fått vaksinen.
Selv om bivirkninger etter vaksinasjon av hund er sjeldent, kan kvalme, feber eller allergiske reaksjoner noen ganger oppstå. Ta kontakt med veterinær om hunden blir svært slapp, kaster opp eller har kraftig diaré innen den første halvtimen etter at den har fått vaksinen, da kan den ha fått en allergisk reaksjon som krever behandling.
Vaksine til hund pris
Kontakt oss dersom du har spørsmål i forbindelse med vaksinasjon av din hund eller katt. Du finner en oversikt over våre vaksinepriser her.