Patellaluksasjon
Patellaluksasjon hos hund er en tilstand hvor kneskålen (patella) sklir ut av sin faste posisjon på lårbenet. Dette er en vanlig lidelse blant flere hunderaser, og fra 15. august 2013 begynte Norsk Kennel Klubb å sentralt registrere denne tilstanden.
Vi skriver ut patellaattester
Kun veterinærer som har avtale med Norsk Kennel Klubb om å utstede patellaattester kan utføre undersøkelsen og registrere resultatene i DogWeb. Hos A-Vet er Elisabeth Bjørnestad autorisert til å utstede kneleddsattester.
Eierne må ta med seg et ferdig utfylt skjema fra NKK når de oppsøker veterinæren for å få utstedt attester.
Innholdsfortegnelse
Patellaluksasjon er en genetisk predisponert tilstand der hundens kneskål ikke holder seg i sin normale posisjon. Vanligvis utvikler ikke hundene dette ved fødselen, men det oppstår som et resultat av skjev vekst i lår- og/eller leggbenet i løpet av det første leveåret. Denne tilstanden kan gradvis forverres i løpet av hundens liv.
Forskyvningen av kneskålen kan skje enten mot innsiden eller utsiden av kneleddet. På små hunderaser er det vanligst med forskyvning mot innsiden.
Det finnes ulike grader av patellaluksasjon, avhengig av om kneskålen periodisk eller permanent er ute av ledd:
Grad 1: Patella kan løsne når benet er strakt, men glir tilbake på plass umiddelbart.
Grad 2: Patella løsner spontant når leddet bøyes og forblir ute av ledd til den manuelt settes på plass etter at leddet er strukket.
Grad 3: Patella er permanent ute av ledd. Den kan settes på plass når benet er strukket, men faller ut igjen ved bøyning.
Grad 4: Patella er permanent ute av ledd og kan ikke settes på plass.
NKK bruker en skala fra 0-3 for å klassifisere graden av patellaluksasjon.
Langvarig inn- og utgående bevegelse av kneskålen fører til ubehag eller smerte, bruskødeleggelse og tidlig forkalkning i kneet. Tilstanden kan forverres over tid hvis den ikke behandles.
Syptomer på patellaluksasjon
Symptomene på patellaluksasjon kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden, men vanlige tegn inkluderer haltende bevegelser, hoppende gange, tegn på smerte som panting eller sutring, samt redusert aktivitetsnivå. Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle hunder vil vise symptomer, spesielt i tilfeller av mindre alvorlig patellaluksasjon. Derfor er regelmessige veterinærundersøkelser viktige for å oppdage tilstanden tidlig og forhindre ytterligere komplikasjoner.
Når bør man operere?
Når det gjelder behandling av patellaluksasjon, kan kirurgi være nødvendig i tilfeller der symptomer er alvorlige eller tilbakevendende. Dette kan bestemmes av flere faktorer, inkludert graden av patellaluksasjon, tilleggskomplikasjoner som skader på ledd eller sener, hundens alder og størrelse, samt effektiviteten av konservative behandlingsmetoder. Generelt sett har yngre og mindre hunder ofte bedre resultater etter kirurgi.
Veterinæren vil vurdere alle disse faktorene nøye og diskutere behandlingsalternativene med eieren for å ta den beste beslutningen for hundens velvære. Tidlig intervensjon og behandling er viktig for å minimere risikoen for langsiktige komplikasjoner og forbedre hundens livskvalitet.
Over 90% av hundene blir helt haltfrie etter operasjon.
Patellastatus
For følgende hunderaser har Norsk Kennel Klub innført krav om dokumentert patellastatus ved registrering av valper:
- Affenpinscher (fra 1. mars 2021)
- Bichon havanais (fra 1. april 2016)
- Boston terrier (fra 1. januar 2023)
- Chihuahua korthåret og chihuahua langhåret (fra 1. januar 2016)
- Dvergpinscher (fra 1. april 2019)
- Engelsk bulldog (fra 1. juli 2017)
- Fransk bulldog (fra 1. juli 2017)
- Griffon belge (fra 1. mars 2021)
- Griffon bruxellois (fra 1. mars 2021)
- Jack Russel Terrier (fra 1. januar 2019)
- Japanese chin (fra 1. mars 2021)
- King charles spaniel (fra 1. mars 2021)
- Kleinspitz (fra 1. mars 2021)
- Xoloitzcuintle (Meksikansk nakenhund), variant liten og mellom (fra 1. mars 2021)
- Mittelspitz (fra 1. mars 2021)
- Mops (fra 1. januar 2020)
- Papillon (fra 1. mars 2021)
- Petit brabancon (fra 1. mars 2021)
- Phalene (fra 1. mars 2021)
- Prazsky krysarik (fra 1. mars 2021)
- Russisk tsvetnaya bolonka (fra 1. januar 2017)
- Yorkshire Terrier (fra 1. august 2021)
Undersøkelsen må utføres av en veterinær med avtale med NKK når hunden er minimum 12 måneder gammel, og resultatet må registreres på DogWeb.
Ved bruk av utenlandske hunder må kopi av hundens patellaattest legges ved registreringsanmeldelsen. Resultatet fra denne attesten vil bli innført i DogWeb for land som har identiske undersøkelsesrutiner som Norge, som for eksempel Sverige. For andre land kan resultatet ikke innføres i DogWeb, men kan likevel gjelde som «kjent patellastatus» for registrering av valper.
Dispensasjon for bruk av utenlandske hunder kan søkes om. En begrunnet søknad må sendes til NKK etter raseklubbens godkjenning før en avgjørelse blir tatt. Generell dispensasjon gis for bruk av frossen sæd som ble fryst før restriksjonene trådte i kraft, og hvor hunden ikke lenger er i live.
Mer informasjon finnes på NKK sine hjemmesider.
Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål om lidelsen, eller for å sette opp time til forundersøkelse eller operasjon.