Mistenker du allergi hos hunden din? Dersom hunden din er allergisk mot noe, kan det komme til uttrykk på mange forskjellige måter. Det kan for eksempel være indre problemer med tarmen, eller ytre symptomer som flass, rødhet og glansløs pels. Dersom hunden din har en allergi betyr det at immunforsvaret deres reagerer på allergener enten i miljøet rundt eller i det den spiser. Noen ganger kan hunden også utvikle kontaktallergi. Les mer om ulike symptomer ved allergi hos hund og hvordan identifisere og håndtere allergien for hundens helse og velvære!

Innholdsfortegnelse

Symptomer på at hunden er allergisk mot noe

Symptomer på allergi hos hund kan vise seg på ulike måter og i ulik grad. Ofte har de ulike allergenene sine egne kjennetegn, slik som løs avføring for eksempel vil forsterke mistanken til fôrallergi. Men ulike allergier kan gi også samme symptomer. Noen generelle allergiske reaksjoner er:

  1. Glansløs pels
  2. Hoste
  3. Hudproblemer som flass, pigmentering,
  4. skorper eller rødhet
  5. Kløe og utslett
  6. Kroniske poteproblemer eller biting og slikking på poter
  7. Mage- og tarmproblemer som diaré eller oppkast
  8. Nysing eller pusteproblemer
  9. Rennende og røde øyne
  10. Røyter mer enn normalt eller ujevnt pelstap
  11. Ørebetennelse

Les også vårt blogginnlegg: 5 tegn på at din hund har allergi!

Typer allergi hos hunder

Selv om allergi hos hund veldig sjeldent er livstruende eller farlig, kan det være svært plagsomt. Noen hunderaser er mer utsatt for enkelte allergier enn andre og noen hunder kan utvikle allergi helt uten forvarsel, når som helst i løpet av sin livstid. Vi kan dele de forskjellige typene allergier i fire kategorier:

Fôrallergi

Fôrallergi hos hund er et av de vanligste allergiene som kan oppstå. Dette kan være allergi mot animalske produkter slik som kylling, fisk, egg eller melk. Men det kan også komme fra matvarer som mais, soya, hvete eller ulike tilsetningsstoffer. Siden det ikke finnes noen pålitelige allergitester for å utelukke fôrallergi, er den enkleste måten å sette hunden på en eliminasjonsdiett i minst 8 uker. Denne vil bestå av et spesialfôr for allergiske hunder (hypoallergent fôr) eller et hundefôr med en annen proteinkilde som hunden ikke har spist tidligere. På denne måten kan eventuelle tarmproblemer eller kløe få tid til å roe seg, og vi kan avdekke hva hunden reagerer på. Etter ca. 8 uker, utføres en systematisk provokasjonstest. Dette betyr at det presenteres ulike proteinkilder eller det tidligere fôret for å sjekke om det kommer en ny allergisk reaksjon etter matinntaket.

Inhalasjonsallergi

Det finnes mye hunden kan reagere på selv om den ikke har spist noe spesielt. Inhalasjonsallergi er allergi som er miljøbetinget og kommer av luftbårne allergener. Hunden kan reagere på ting i luften slik som husstøvmidd og muggsopp, eller til og med sigarettrøyk. Slik som mennesker, kan hunder også ha pollenallergi. Dette er som regel sesongbasert og påvirker hunden mest på våren og sommeren. Dersom hunden er mest påvirket i vinterhalvåret, kan støvmiddallergi være utløseren, da vi lufter litt mindre i kulden og innemiljøet blir litt tettere.

Kontaktallergi

Kontaktallergi er når hundens hud reagerer når den kommer i direkte kontakt med noe den ikke tåler. Det kan for eksempel være fyllet i hundesengen, materialet i halsbåndet, et metall fra matskålen eller rengjøringsprodukter du bruker til å vaske gulvet.

Parasitter

Parasitter, slik som lopper, kan etterlate seg bitt på hunden din som den reagerer på. Hundelopper er ikke så vanlig i Norge per i dag, men om hunden har vært med på reise vil den kunne bli smittet over landegrensen. Hunder kan også få lopper fra andre dyr når den ferdes ute, slik som fra fugler og pinnsvin. Når loppen biter, er det vanlig at kløe oppstår, men om hunden får en allergisk reaksjon, vil kløen være mye mer intens og plagsom. Flåttmidler til hund vil ofte også virke mot lopper.

Hva skjer hos veterinæren?

Dersom hunden din viser symptomer på allergi, er det lurt å kontakte en veterinær som kan utføre litt detektivarbeid! Hos oss kan vi utrede hunden systematisk slik at det kan stilles en diagnose med mer sikkerhet. Først vil vi kartlegge symptombildet om når og hvordan symptomene oppsto. Deretter legger vi en plan sammen for videre diagnostisering, litt avhengig av hva slags allergi som mistenkes. Vanligvis settes en eliminasjonsdiett i gang først for å utelukke fôrallergi. Andre metoder vi bruker for å finne ut av eventuelle andre allergier hunden kan ha, er blodprøver eller prikktest.
Behandling og forebygging

Avhengig av hva som finnes ut hos veterinæren, vil behandlingsforløpet være tilpasset til din hund. Dette kan for eksempel bestå av kostholdsendringer, spesialsjampo, vaksinering eller allergimedisiner som er kløstillende eller betennelsesdempende.

Holder du til i Larvik og mistenker at hunden din er allergisk? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på A-Vet. Her vil du få hjelp til å kartlegge hva hunden kan være allergisk mot, slik at din firbeinte venn kan få den rette behandlingen, uansett om det er snakk om en allergivaksine eller bytte av hundefôr. På denne måten kan du lindre symptomer eller holde Fido helt symptomfri for et komfortabelt hundeliv!

En golden retriever ligger på gresset og klør seg bak øret